سر مقالۀ نیویارک تایمز 19 جون 2014

در ین موقع حساس برای افغانستان یکی از دو کاندید ریاست جمهوری، عبدالله عبدالله، سعی میورزد تا با ایجاد بحران جریان شمارش ارای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری را که بروز شنبه بوقوع پیوست مختل سازد. وی بروز چارشنبه از کمیسیون انتخابات مطالبه نمود که شمارش اراء را متوقف سازد و اعضای تیم خود را هدایت داد تا به قرارگاه های خود برگردند.

این کار سانحۀ بزرگی برای افغانستان که تا حال هم در وضعیت نازک قرار دارد ومواجه با تهدید شدید طالبان میباشد خواهد بود. اگر برندۀ اعلان نشود احتمال میرود که مجادلۀ بدرازا کشیدۀ باساس وفاداری های قومی در بین دوطرف درگیرد. و این امر انتقال قدرت را بشکل دیموکراتیک ناممکن خواهد ساخت.

این بی اطمینانی، تصمیم گیری در حکومت را فلج ساخته موجب جلوگیری از امضای موافقتنامۀ دوجانبۀ امنیتی خواهد گردید، مواقفتنامه ایکه باساس ان ایالات متحده میتواند یکتعداد قوای خویشرا بعد از خروج عساکر محاربوی ان در اواخر این سال از افغانستان دراین کشور نگهدارد.

اقای عبدالله شکایت دارد که رقیب اواشرف غنی و رئیس جمهور حامد کرزی بطور وسیع از تقلب کارگرفته اند. این ادعا هارا هم اقای غنی و هم اقای کرزی رد کرده اند. اما اقای عبدالله باین عقیده است که با وی در سال 2009 زمانیکه وی در انتخابات ریاست جمهوری بعد از اقای کرزی در مقام دوم قرار داشت هم تقلب شده بود و اینبار سعی میورزد تا جلو شکست خویشرا بگیرد.

در افغانستان دیموکراسی یک پدیدۀ نو است و با درنظرداشت تاریخ سیاست قبیلوی ان و فساد گسترده در این کشور عدۀ زیادی بشمول ماهرین بین المللی و مامورین امریکایی میپندارند که در جریان رای دادن تا حدی تقلب صورت گرفته است. این بار موضوع طوری است که ایا مانند انتخاباتیکه اقای کرزی را دو بار رئیس جمهور ساخت، تقلب در انتخابات بان حدی بود که صرفنظر از نتایج ان برای رای دهندگان قابل قبول است.

در دور اول انتخابات در ماه اپریل اقای عبدالله ارای بیشتری از اقای غنی بدست اورد و پیروان اقای عبدالله میگوید که وی از پشتیبانی اضافی کافی بهره مند بود که در دور دوم انتخابات برنده شود. وی ادعا نموده که از مجموع تقریبا هفت ملیون رای بیش ازدو ملیون رای مورد استفاده قرار داده شده بطور جعلی بنفع اقای غنی انداخته شده است. وی همچنان ادعا دارد که حد اقل یک عضو کمیسیون مستقل انتخابات کوشش نموده که در انتخابات بنفع اقای غنی تقلب کاری کند. مشکل در اینجاست که تا حال نتایج انتخابات بطور رسمی اعلان نشده و اقای عبدالله شواهدی موثقی را برای اثبات ادعای خود ارائه کرده نتوانسته است. علاوتا او حالا پروسۀ را رد مینماید که باساس قوانین افغانستان راه اندازی شده بود و طوری معلوم میشود که حالا ارگان های را هم رد مینماید که برای قضاوت در همچو شکایات ایجاد شده اند. او حق دارد که از کمیسیون بخواهد که بی نظمی ها در انتخابات را مورد بازرسی قرار دهد. اما این کاریست که بایست بعد از اعلان نتایج اولی شمارش اراء در چند هفتۀ اینده صورت گیرد.

ایالات متحده و ملل متحد که در رابطه بطرزالعمل انتخابات مشوره میداد بطور عاقلانه بیطرفی خود را حفظ کرده اند. در یک اعلامیۀ قاطع ملل متحد از کاندیدان خواسته که به سیستم انتخاباتی کشورشان که در وقت اغاز مبارزات انتخاباتی شان وعده اشتراک درانرا داده بودند احترام گذارند.در جریان هفتۀ جاری جیمز دابینز یک مامور عالیرتبۀ امریکائی حین ادای شهادت در کانگرس از هردو کاندید و حامیان شان خواست تا از موقف های غیر منصفانه و نا معقول پرهیز نمایند.

با انکه باختن مشکل است هر دو کاندید باید امادۀ قبول همچو نتیجه باشند. بی سرنوشتی سیاسی ممکن منجر بان شود که ایالات متحدۀ امریکا و سایر معاونت کنندگان بین المللی در اینده در مورد مساعدت ها و سایر انواع حمایت های شان فکر مجدد نمایند. و این چیزی نیست که افغانستان توان تحمل انرا دارد.

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *