آقای لیو جینگ سونگ سفیر جمهوری مردم چین مقیم افغانستان
روز نهم اکتبر مصادف است با روز جهانی پست. سفارت چین مقیم کابل به همکاری وزارت مخابرات و تکنالوژی نمایشگاه برچسب های پستی را برگزار نمودند، که در بیش از ده سال اخیر این بزرگ ترین نمایش برچسب های پستی در افغانستان محسوب میشود که با انواع مختلف برچسب ها توجه و علاقه بازدید کننده گان را به خود جلب نمود.
برچسب های پستی منحیث ویزیت کارت یک کشور و بازتاب دهندۀ تاریخ و فرهنگ یک کشور شناخته میشود،بدین جهت جمع آوری و درک برچسب های پستی افغانستان همانند درک و شناخت از تاریخ کهن، فرهنگ غنی و مردمان مهمان نواز این کشور میباشد. برچسب های پستی افغانستان از لحاظ محتوا غنی و از لحاظ چاپ زیبا میباشد که در بین برچسب های پستی چهان بی نمونه است. من برچسب های پستی افغانستان را دوست دارم و مایلم که بالای این برچسب ها تحقیق نمایم.
اولین برچسب های پستی چین و افغانستان در دهۀ 70 قرن 19 به چاپ رسیدند، که جداگانه با نقش اژده ها و شیر طراحی شده بودند. در آن زمان چین و افغانستان هر دو کشور با مشکلات داخلی و تهاجم کشورهای خارجی مواجه بودند، همچنان تعدادی از سران جامعه آرزو داشتند با تقلید و برگیری از سیستم غربی که سیستم پستی نیز شامل این سیستم ها بود به یک کشور غنی و نظام قوی دست یابند،اما با وجود تلاش های زیاد نتوانستند سرنوشت کشور را تغییر دهند.
تعداد زیادی از برچسب های پستیِ چین و افغانستان انعکاس دهنده قهرمانانی هستند که در مقابل هجوم کشورهای خارجی برای آزادی فداکاری نمودند، این نمایانگر شجاعت و مقاومت در برابر استعمار و امپریالیزم بوده که آزادی طلبی و صلح جویی هدف و آرمان شان بوده است. خاک هر دو کشور دلیر مردان بی شماری را در خود پرورش داده است و ما حامیانِ قهرمانان و مهین دوستان خویش هستیم. مائو تسه دونگ بنیان گذار عمده جمهوری مردم چین سابقه کشور مبارز افغانستان را بسیار والا ارزیابی نموده و فرموده بود،” افغانستان کشور قهرمان پرور است، تاریخ هیچ گاه شاهد تسلیم شدن افغانستان نبوده است.”
تعداد زیادی از برچسب های پستیِ چین و افغانستان بازتاب دهنده مناظر طبیعی، آثار فرهنگی، حیوانات نادر و همچنان بعضی از تاسیسات جدید اقتصادی و زندگی مردم میباشد. این نشان دهنده اعتماد به فرهنگ خویش و وطن دوستی مردم و بیانگر کوشش مردم برای آبادانی کشور خویش و جستجوی مسیر ترقی و پیشرفت مطابق با ویژه گی های کشور می باشد.
سال 2005 میلادی پنجاهمین سالگرد تاسیس روابط چین و افغانستان بود که هر دو کشور به رسم یادبود برچسب پستی را به چاپ رساندند. این اولین برچسب پستی چین بوده که از مواد ابریشمی در آن کار گرفته شده است و روابط دوستانه و اعتماد متقابل بین چین و افغانستان که هر دو کشور در مسیر راه باستانی ابریشم قرار دارند را گنجانیده است. امروز طرح ” یک کمربند یک جاده” که توسط رئیس جمهور شی جینگ پبنگ پیشنهاد نموده شده و مورد استقبال اقشار مختلف افغانستان قرار گرفته است، برای هر دو کشور مفاد واقعی به ارمغان می آورد و همچنین افغانستان را کمک میکند تا در بازار آزاد و اقتصاد جهانی زنجیره یی و در پروسیس یکی شدن منطقوی سهم درخشانی از خود به نمایش بگذارد.
من یک دیپلومات هستم، همچنان علاقه مند جمع آوری برچسب های پستی نیز میباشم. به هر کشوری که مدتی اقامت گزینم برچسب های پستی همان کشور را جمع آوری نموده و در موردشان تحقیق میکنم. جدا از علاقه به این کار، انگیزه دیگر در مشابهات و نزدیکی های زیاد آن با سیاست خارجی است. چنانچه اول، جمع آوری برچسب ها نیاز به مهر و صبر و حوصله دارد،در جمع آوری برچسب ها باید دید دور نگر داشته باشیم، پشتکار به خرج دهیم، به تنهایی آماده باشیم که روابط یک کشور با کشور دیگر نیز این چنین است. دوم، کسانیکه برچسب ها را جمع آوری میکنند متوجه برچسب های جدید هستند در حالی که قدر و ارزش برچسب های کهنه و قدیمی را نیز بیشتر میدانند. دیپلوماسی روابط خارجی کشور چین نیز اینگونه میباشد قسمی که دوستان جدید پیدا میکند اما دوستان قدیمی خود را نیز فراموش نمیکند و هیچ وقت دوستان جدید را بر دوستان قدیمی ترجیح نمی دهد. سوم، جمع آوری برچسب های پستی نیاز به یک فضای باز و عادلانه دارد، نیاز به روابط دوستی و تبادلات مساویانه دارد، همانگونه که هم خود راضی هستیم هم دیگران از سود و فایده مستفید شوند. یک طرفه خواهی، انزواگرایی و خود خواهی نه تنها در محافل جمع آوری برچسب های پستی بلکه در جوامع بین الملل طرفدار ندارند.
یکی از دوستان من در بیجینگ داستانی مرتبط به پست و نامه را با من در میان گذاشت. یکی از شنونده گان رادیو بین المللی چین به اسم کتوال نامه یی به آن رادیو ارسال نمود. زمانیکه پاکت نامه را باز نمودند نامه یی به طول شش متر که با دست نوشته شده بود را مشاهده کردند. کتوال در نامه نوشته بود، زندگی او و دیگر دوستان هم قریه یی او در وضعیت نامساعدی قرار دارد، ولی همواره نشرات پشتوِ رادیو بین المللی چین را تعقیب میکنند. او نسبت به چین حس بسیار خوبی دارد و آرزو دارد که در افغانستان نیز همانند چین صلح و امنیت برقرار باشد. او در نامۀ خود به تمامی کارمندان بخش پشتوِ رادیو بین المللی چین سلام ذکر نموده بود و در مورد تمامی برنامه های بخش پشتوِ رادیو بین المللی چین نظریات و احساسات خود را مفصلا بیان کرده بود. او نوشته بود، بخش پشتوِ رادیو بین المللی چین صدای دوستی چین و افغانستان است و آرزو نموده بود که افغان های بیشتری شنوندۀ این رادیو شوند.
من بعد از شنیدن این داستان بسیار تحت تاثیر قرار گرفتم، چراکه این داستان بازتاب دهندۀ احساسات واقعی و هم نظری بین مردمان چین و افغانستان است. امروزه ما نسبت به گذشته کمتر نامه مینویسیم و ارسال میکنیم و اطفالی که در این قرن به دنیا آمده اند به ندرت از برچسب های پستی استفاده میکنند. آنها از برنامه های همچون واتساپ، تویتر، فیسبوک و ویچت برای ارتباطات استفاده میکنند، از نوشتن و ارسال نامه استفاده نمیکنند و حتی به این باور هستند که زمان نوشتن نامه گذشته است. اما ماهیت پست و نامه و برچسب از بین نرفته است بلکه تنها شکل خود را تغییر داده است، چراکه انسان ها نیاز به برقراری روابط با یکدیگر دارند، همچنان کشورها نیاز به برقراری دوستی. با توجه به اینکه چین و افغانستان دارای سرنوشت مشترک هستند، ما باید این مشترکات را ارزش قایل شویم و برای استحکام دوستی مان تلاش ورزیم. امید وارم در آینده چین و افغانستان مشترکا یک قطعه برچسب پستی را به رسم یادبود این دوستی به چاپ برسانند.