سید جمال اخگر ||
نباردیدن باران و برف سبب خشکسالی در کشور گردیده و باعث کاهش حاصلات زراعتی و خشک شدن علفچرها گردیده است.
به اساس یک گزارش سازمان ملل متحد که دو بر سوم حصۀ قلمرو افغانستان با خشکسالی دست و پنجه نرم می کند و این سازمان اعلام داشته است که وضعیت پیش آمده دستکم دو میلیون شهروند این کشور را با کمبود شدید مواد غذایی مواجه خواهد ساخت و گفته می شود که در 70 فیصد قلمرو افغانستان کشت و کار زمستانی داقین شدیداً متأثر شده است.
عدم بارش بر ف و باران کافی در اکثریت نقاط کشور باعث شده است که کشت و زراعت دهاقین و علفچرهای سبز که در آن حیوانات نگهداری می شوند ، خشک گردد.
بر مبنای گزارشی که در اوایل امسال (1397) خورشیدی از سوی سازمان ملل متحد به نشر رسیده بود آمده است که 20 ولایت متاثر از خشکسالی گردیده که در این ولایت ها حدود 15 میلیون تن زندگی دارند و عمدتاً مشغول زراعت و پرورش مواشی می باشند و بر مبنای همین گزارش دفتر هماهنگی کمک های بشری سازمان ملل متحد در افغانستان از کشور های تمویل کننده خواستار کمک 2.5 ملیون تن گندم در شش ماه نخست سال جاری گردیده بود.
سازمان ملل متحد علاوه بر تقاضای 430 میلیون دالر کمک های بشر دوستانه ، خواستار 115 میلیون دالر اضافی غرض رسیدگی به نیازمندی هایی که در اثر خشکسالی به وجود آمده گردیده اند.اما به دلیل تقاضای کمک ها از سراسر کشور های متاثر جهان از این سازمان ، دفتر همآهنگی کمک های بشر دوستانه حتا موفق به دریافت 30 در صد مبلغ یاد شده نگردیده است.
در همین حال دفتر همآهنگی کمک های سازمان ملل در کابل هشدار داده است که در صورت عدم تهیۀ مبلغ مذکور در این کشور فاجعۀ انسانی رخ خواهد داد و در آن صورت جامعه ئ جهانی مجبور به پرداخت چندین برابر بیشتر از مبلغ مذکور خواهد گردید.
راهکار:
گزارش خشکسالی ها در حالی منتشر می شود که افغانستان یکی از غنی ترین منابع آب شیرین در سطح منطقه می باشد.
بناءً هرگاه جامعۀ جهانی می خواهد تا از بحران خشکسالی در افغانستان برای همیش جلوگیری نماید ، ایجاب می کند تا از طریق شورای امنیت سازمان ملل متحد بالای کشورهای مغرض در قبال قضایای افغانستان جداً فشار وارد نماید که دست از تجهیز ، تمویل حمایت و پناه دادن هراس افگنی و تروریزم پروری بردارند زیرا در صورت عملی شدن این کار هراس افگنان نابود و امنیت در افغانستان تأمین می گردد. دولت افغانستان فرصت می یابد تا در جهت مهار آب های کشور اقدامات همه جانبه و ممد نماید زیرا به گفته مسئولان در وزارت انرژی و آب افغانستان بیش از 35 در صد از آبهای جاری در کشور بدون کدام قرارداد قبلی و دریافت حق آبه ، به کشور های همسایه می ریزد اما بر عکس مردم افغانستان شدیداً از ناحیه کمبود آب و خشکسالی رنج می برند.
در شرایط کنونی که آبهای شیرین در جهان معادل نفت دانسته می شود اما بیش از 35 در صد کل آبهای کشور به ممالک همسایه میریزد در واقع صدمۀ بزرگی است که بر پیکر اقتصاد کشور وارد می گردد.
نفوس کنونی کشور که حدود 36 میلیون تن تخمین زده شده است و دو میلیون تن را که سازمان ملل در گزارش منتشره اش به عنوان متضررین از خشکسالی ها عنوان کرده یک فیصدی کوچکی را تشکیل می دهد. در حالی که 65 در صد آبها 34 میلیون نفوس کشور را اکتفاء و تأمین مخارج می نماید بدون تردید می توان گفته که در صورت مهار 35 در صد آبهای مذکور می توانیم علاوه بر جلوگیری از قحطی و خشکسالی در کشور از وجه فروش آب به صورت سنجیده شده سالانه میلیاردها افغانی به خزانه دولت سرازیر گردد.