ټرمپ او پوتین

 سیدجمال اخگر ||  

با آن که شماری از دیموکرات ها در اعتراض به آنچه که دخالت دوازده افسر استخبارات روسیه در مسایل انتخابات می خوانند خواستار لغو ملاقات دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا  با ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گردیده بودند اما دیدار دو رهبر مطابق پلان از قبل تعین شده در هلسینکی، فنلند انجام شد.

اعتراض اعضای حزب دیموکرات امریکا در پی نشر یک گزارش 29 صفحه‌ای که روزنستاین، معاون وزارت عدلیۀ امریکا فاش کرد و در آن 12 افسر اطلاعاتی ارتش روسیه را متهم به هک کردن کمپیوترهای حزب دموکرات در خلال انتخابات سال 2016 این کشور و اثر گذاری بالای آرای هیلری کلنتون نامزد حزب دموکرات نمود ، بالا گرفت.

با آن که امریکا و روسیه روابط پر تنش را تجربه می کنند مگر دیدار رهبران دو کشور برگزار گردید و در قبال مسایل مهم جهانی بحث و گفتگو نموده اند.

در این ملاقات ترامپ از پوتین خواست تا از کاخ سفید دیدن نماید و به مشاور امنیتی ملی خویش دستور داد تا آمادگی دیدار همتای روسی اش را از امریکا تدارک ببیند.

اما دیدار رهبران دو کشور مهم هسته ای که تاثیر گذار در کار امنیتی جهان و منطقه می باشند چه اثراتی را در قبال افغانستان به دنبال خواهد داشت.

هرچند ظاهراً دو کشور خود را طرفدار تأمین ثبات و امنیت در جهان و منطقه عنوان می کنند و پدیدۀ تروریزم را یک چالش برای تمام بشریت می پندارند اما در خفأ گفته می شود هر دو کشور در مقاطع مختلف از تروریستان و دهشت افگنان بهره برداری افزاری می نمایند.

به همین دلیل گاهگاهی این کشور ها یک دیگر را متهم به حمایت و تجهیز تروریستان در منطقه می نمایند آنچه که همواره از سوی آنان رد گردیده است.

گذشته از آنچه گفته آمدیم ، با توجه به تمایل و توافق اکثریت کشورهای جهان در کار تأمین ثبات در افغانستان و علاوه بر کابل نشست های پی در پی در کشورهای اندونیزیا ، اوزبکستان و عربستان نشان دهنده ارادۀ کشورهای جهان غرض استقرار صلح در افغانستان و حمایت از حکومت این کشور می باشد و پس از گذشت سالهای زیاد یک اجماع جهانی و منطقوی برای آوردن ثبات در افغانستان و منطقه  به وجود آمده و فشارهای جهانی از سوی کشورهای اسلامی و غیر اسلامی بالای گروه های مخالف دولت این کشور افزایش یافته است. حتا در این روزها نیویارک تایمز از دیدار برخی از دیپلومات های امریکایی با شماری از طالبان پرده برداشته است که این در واقع نشاندهنده جدیت و مسئولیت پذیری امریکا در مورد جنگ افغانستان می باشد.

گفته می توانیم که در صورت توافق روسیه و امریکا بر مبارزه با هراس افگنی در منطقه و عملی شدن تعهدات شان در قبال همکاری با حکومت افغانستان شاهد دستآوردهای مثبت خواهیم بود.

بناءً به توجه به موقعیت مهم و استراتژیک افغانستان و اهمیت این کشور به عنوان نقطۀ اتصال برخی از کشورها، برای دو کشور قدرتمند ( روسیه _ امریکا ) وحدت نظر آنان در مورد افغانستان می تواند بن بست جنگ را شکسته و امیدها را غرض دست یابی به صلح پایدار در کشور تقویت بخشد و در صورت نزدیکی دیدگاه های شان کبوتر بال و پر تکیدۀ صلح افغانستان دوباره بال و پر بکشد.

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *