سیدجمال اخگر
قميت اجناس و مواد اوليه در شهر کابل همه ساله در ماه مبارک رمضان و با نزدیکتر شدن عيد سعيد فطر افزايش مي يابد و امسال نیز در آستانه ئ عيد فطر قيمت ميوۀ خشک و انواع شيريني ها به صورت بی پیشینه افزايش داشته است. شهروندان که براي خريد ميوه هاي خشک، لباس و ساير نيازمندي هاي شان از گوشه و کنار شهر در ايام عيد، به بازار مي آيند، اما در هنگام خريد قيمت اجناس مورد ضرورت شان آنها را متعجب مي سازد زیرا قيمت ها در آستانۀ عيد سعيد فطر بصورت سرسام آور بلند رفته و این امر موجب گردیده که بسياري از خانواده ها و شهروندان کابل، با مشکلات بيشتر دست و پنجه نرم کنند.
افغانها در ایام عید برای پذیرایی از دوستان و تزیین سفره های عیدی خود انواع میوه های خشک و تازه را غرض پذیرایی دوستان خریداری می کنند مگر متأسفانه تاجران و دوکانداران نیز با درک این موضوع نرخ ها را با نزدیکتر شدن عید و سایر روزهای مناسبتی بالا میبرند.
در شرایطی که نرخ بیکاری در کشور رو به افزایش است و همه روزه برشمار شهروندان بیکار افزوده می شود با نزدیکتر شدن عید سعید فطر، قیمت مواد اولیه به ویژه میوۀ خشک در بازار کابل و سایر شهرهای کشور به شکل بی پیشینه ای افزایش یافته است. تقریباً این کار در میان بازرگانان و دوکانداران به یک فرهنگ مبدل گردیده که نرخ مواد اولیه را با نزدیک شدن نه تنها عید بلکه سایر روزهای مناسبتی بلند ببرند زیرا به خوبی می دانند که مردم ناگزیر اند به هر قیمتی که باشد از آنها مواد و سایر اجناس مورد نیاز خود را خریداری نمایند. در همین حال متأسفانه حکومت در راستای کاهش قیمت مواد اولیه و کنترول بازار ها کاری مفید و قابل لمس را انجام نداده است.
با آنکه مسئولان در سطح بلند حکومتی همواره از کنترول بازار توسط کارمندان شان سخن زده و می گویند که هیچ تاجرا نمیتواند خود سرانه قیمت گذاری نماید و هرگاه چنین کاری را انجام بدهند مورد پیگرد قانون قرار می گیرند مگر با آنهم تا هنوز شاهد نتایج ملموس از این ادعا ها نبوده ایم و تا کنون حتا یک مورد از محاکمۀ عملی افرادی نبوده ایم که به جرم گران فروشی در مناسبت های خاص بازداشت و مورد پیگرد قرار گیرند. شاروالی ها، وزارت تجارت و صنایع و سایر نهادهای مسئول در کنترول نرخ ها طوری که شاید و باید موفق به اینکار نشده اند، زیرا وجود فساد در میان کارمندان یکی از عواملی است که تا کنون نتوانسته ایم شاهد ثبات نرخ مواد خوراکی در کشور باشیم.
روی همرفته عدم ثبات نرخ پول افغاني در برابر ارزهاي خارجي به ویژه دالر نیز می تواند يکي از دلايل افزايش قيمت ها عنوان شود چون اين روزها نرخ دالر در برابر پول افغاني افزايش بي سابقه اي داشته است و یکی از دلایلی که دوکانداران ارائه میکنند این است که اجناس را از تاجران به دالر خريداري مي کنند و زمانی که نرخ دالر افزايش پيدا کند، بصورت طبيعي قيمت اجناس و مواد اوليه نيز افزايش مي يابد اما این نمی تواند دلیل موجه باشد زیرا در این روزها نرخ مواد به صورت بی سابقه بالا رفته است آنچه که در عید های گذشته نیز شاهد بوده ایم.

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *