از بس واژه صلح،صلح و…در کشور جنگ دیدۀ ما بصورت آرمانی  رد و بدل گردیده است،دیده میشود که دیگر مردم افغانستان نسبت به این واژه با چشم بی باوری مینگرند و آن را رویایی بیش نمی دانند.

در شرایطی که مردم افغانستان از جنگ خسته اند و صلح را به سان نوشدارو میدانند اما این گمشده دیریست که راه افغانستان را گم کرده و امیدها برای رسیدن به این رویای دیرین شان با دشواری های زیادی دست و پنجه نرم میکنند.

آنچه در اینجا بیشتر از همه قابل تأمل است گرم تر شدن بیش از حد گفتگوهای صلح و مسئله آتش بس حکومت افغانستان با گروه طالبان میباشد.

با وجود تمام کمکاری ها و سهل انگاری هایی که در سایر بخش های حکومتی ما شاهد آن بوده ایم گفته میتوانیم که حکومت افغانستان در کار صلح تا حدود زیادی مخلصانه جد و جهد به خرج داده و همواره به صداهای صلح خواهانه حتی در دشوارترین شرایط لبیک گقته است،اما آنچه بیشتر از همه مردم افغانستان را نسبت به استقرار صلح و آتش بس میان طرفهای درگیر به بی باوری سوق داده است همانا بد عهدی های گروه طالبان و بی اعتنایی شان میباشد که صلح هنوز هم برای مردم رویا باقی مانده است.

گروه طالبان با وجود آنکه بارها ازشان خواسته شده تا تن به گفتگوها داده و در استقرار آتش بس بالای مردم افغانستان منت گذارند اما این گروه همواره با سیلی نا امیدی به این خواست مردم افغانستان پاسخ رد داده اند و چرا؟

مردم افغانستان و سیاسیون کشور همواره گروه طالبان را مورد انتقاد قرار داده  و میگویند که این گروه اراده ی صلح با حکومت افغانستان را ندارند مگر به ندرت در مورد عوامل عدم تن دادن این گروه به صلح و آتش بس سخن گفته اند که در این نوشتار به عوامل عمده آن میپردازم:

_گروه طالبان از بدو پیدایش تاکنون هیچگاه دارای استقلالیت در اجرای امورات نبوده اند طوری که در گذشته نیز این گروه به دستور پاکستان و عربستان بت های بامیان آثار بینظیر باستانی که نمایانگر اوج شکوه و عظمت کشور ما در ادوار گذشته بوده است را با بیرحمی تمام با خمپاره منفجر و منهدم کردند و همچنین تاکستان های سر سبز شمالی را به خاکستر مبدل کردند.

اکنون هم که بیش از 20 سال از آنزمان میگذرد این گروه مستقیماً از استخبارات پاکستان دستور میگیرد و با وجود تمام تلاش های جامعه جهانی و دولت افغانستان تا کنون به معنای واقعی تن به صلح و آتش بس نداده اند.

_پاکستان میخواهد تا با دامن زدن به جنگ در افغانستان و کمک به طالبان از یکسو مسئله ی خط دیورند را مجمل و حل ناشده نگهدارند و از جانب دیگر افغانستان را بازار خوبی برای فرآورده های تولیدی و زراعتی خویش نگهدارند چون پاکستانی ها بخوبی میدانند که محصولات آنان به دلیل کم کیفیتی نمیتواند در بازار های جهانی مشتری کسب کند به همین دلیل با تشویق ،ترغیب و حمایت از گروه های تروریستی مانند طالبان میخواهند جلو پیشرفت صنعت و زراعت را در افغانستان بگیرد و هم کشور ما را برای همیشه بازار خوبی برای محصولات بی کیفیت خویش نگهدارد.

_طوری که از نام شورای کویته هویداست و در زیر پرچم حکومت پاکستان فعالیت دارد به وضاحت برداشت کرده میتوانیم که این گروه جزء لاینفک منافع پاکستانی ها می باشند و در تمام موارد منافع پاکستان در صدر خواست های شان قرار دارد.

بناءً از دید من تا زمانی که جامعه ی جهانی و امریکا فشارهای لازم را بالای حکومت پاکستان وارد نکنند و دولت مردان این کشور را وادار به تن دادن به صلح در افغانستان نسازند گمان نمیکنم که گروه طالبان به تنهایی خود در مورد صلح و آتش بس تصمیم گرفته بتوانند چون چرخه اصلی جنگ طالبان را پاکستانی ها به دوش میکشند نه ملا هبت الله ، ملا برادر،ملایعقوب،بازماندگان حقانی وغیره.

One thought on “صلح رویای گمشدۀ مردم افغانستان! |سید جمال اخگر”
  1. همه مردم افغانستان و جهانیان میدانند که پاکستان بخصوص پنجاب حمایت گر اصلی و اساسی طالبان و دیگر گروه های جنگی و لندغر افغانستان بوده و است
    چون در سفر که عمران خان به امریکا داشته در یک پوهنتون یا انستیتوت به صراحت گفت که فوج و استخبارات پاکستان قبلآ با مجاهدین افغانستان کمک نظامی و مالی مینمود و جنرال مشرف به مصاحبه تلویزونی کشور خویش گفت ما طالبان و گروه حقانی به خاطر دفاع منافع ملی پاکستان بسیج نمودیم و حمایت مالی و نظامی کردیم آنها مانند مه پاکستانی ها هستند چون از منافع پاکستان دفاع میکند درصورتیکه گفته یا مصاحبه این جنرال پاکستانی غلط باشد یا دروغ باشد چرا طالبان به رسانه ها درمورد گفته های این جنرال نظر خویش را ابراز ننموده؟
    درصورتیکه طالبان مستقل باشد چرا ملابرادر را زندان پاکستان آزاد کرده نتوانست؟
    چرا طالبان بدون اجازه پاکستان آتش بس اعلان کرده نمیتواند درصورتیکه آتش صلاحیت ندارد به این معنی است که آتش بس دو سال قبلی توسط نظامی پاکستان با دولت افغانستان اعلان شده بود؟
    ملاعمر دو سال قبلا فوت کرده بود و طالبان به قومنده نظامیان پاکستانی ها با دولت افغانستان جنگ ادامه میداد؟
    پاکستان کشوری است که همین نظامی اماراتی طالبان را توسط امریکا از بین برد یعنی همین پاکستان به امریکا پایگاه نظامی داد و تمام نظام طالبان را از بین برد؟

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *