وردک ولایت

د روان کال د تلې (میزان) میاشتې په ۲۸- ۲۹ ورځو کې په کابل او میدانښار کې (وردګ د تاریخ په بهیر کې) علمي سیمینار جوړ شوی و چې د هېواد یو شمېر درنو پوهانو، لیکوالو او څېړونکو خپلې مقالې پکې ولوستې. د دې له پاره چې د دې سیمینار د لیکنو فیض عام شي، دلته د څیړندوی حــبیـب الله رفیع لیکنه له تاسو سره شریکوو چې د وردګو په طرح پیشنهادی انکشاف ولایت میدان وردک با تأکید بر مرکزیت میدان‌شهر نومېږي (اداره)

محمدعظیم عظیمی

Mohammad Azam

طرح پیشنهادی انکشاف ولایت میدان وردک با تأکید بر مرکزیت میدان‌شهر

مقدمه

تلاش براي دست يافتن به آينده­اي بهتر و طراحي و تبيين خصوصيات و ترسيم موقعيت جامعه­اي كه نسل­هاي امروز و آينده بتوانند آگاهانه و با اتكاي به نفس در مسير تحقق آن گام بردارند، نه تنها لازمه پويايي و اميد مردم اين سرزمين است، بلكه برآمده از اصول و آرمان­هايي است كه در انديشه و فرهنگ اسلامي مردم کشور ما جاي دارد و رويكرد و رفتار دولت و سازمان و وزراتخانه­هاي اجرائيوي كشور را در چارچوب آن، هدفدار و معنادار مي­كند. توانايي ها و ظرفيت هاي جمهوري اسلامي افغانستان و شايستگي­هاي ملت شريف افغانستان براي نيل به اين مهم بسيار است، چنانكه دشواري­هاي تحقق جامعه­اي آرماني نيز از نظرهاي كارشناسانه بدور نيست. اكنون ميتوان و بايد گفت به رغم آنكه تلاشهاي ملي براي انکشاف کشور با تهديدها و موانع خارجي و كاستي­ها و ناسازگاري­هاي محيطي بسياري رو به رو بوده است، با اين حال با اتكاء به موقعيت، اعتبار و امكانات جديدي كه كشور ما در شرايط متحول و غير قابل پيش بيني جهان كنوني دارد، اهتمام به ضرورت انکشاف ولايات اولويت يافته است. اكنون انديشيدن و گام برداشتن طبق برنامه در مسير تحقق جامعه­اي نمونه و انکشاف­يافته براي كشور يك فريضه و الزام اساسي به حساب مي­آيد. براي تحقق اين انديشه مي­بايد كشور «راهنماي عمل» داشته باشد، اين راهنماي عمل به زبان برنامه، سند انکشاف چشم­انداز درازمدت كشور است. اين چشم­انداز ما را به ساحتي مطلوب با توجه به امكانات و فرصت­ها و محدوديت­ها رهنمون مي­سازد. در اين چشم­انداز بر اساس واقعيت­ها، كشور مي­تواند علاوه بر جنبه­هاي اخلاقي، معنوي، سياسي و فرهنگي، به لحاظ اقتصادي نيز پيشرفت چشمگيري داشته باشد. در واقع وجود سند انکشاف عموماً روند منظم و متشکلي است، براي انتخاب بهترين روش­ها و سياست­ها جهت رسيدن به اهداف رشد و انکشاف در مناطق مختلف. اهداف رشد و توسعه بدون شک شامل ارتقا سطح توليدات اقتصادي، خدمات و رفاه اجتماعي، درآمد منطقه و بالا بردن سطح زندگي مردم در منطقه مي­باشد.

درسطح منطقه، ايجاد يک تعادل منطقوي بين مردم اشتغال و محيط زيست يک از آرمان­هاي پسنديده مي­باشد. منظور ازرشد متعادل منطقوي چيست؟ اين بدان معناست که، مناطق فقيرتر تندتر از مناطق انکشاف يافته رشد نمايند تا سطوح درآمدي متعادل شود. گذشته از تعادل درآمدي، ايجاد برابري در موقعيت­هاي اقتصادي اجتماعي، محيطي و شرائط نفوس و بکارگيري تمام ظرفيت­ها و بالابردن کيفيت زندگي نيز به تعادل منطقوي کمک مي­کند. اميد است با بررسي و تأييد سند چشم­انداز و سياست هاي كلي مترتب برآن و با فراهم ساختن همه پيش نيازهاي گوناگون، در پرتو عزم ملي، كشور بتواند به اهداف مورد نظر اين سند چشم­انداز انکشاف اقتصادي ولايت میدان وردک در قالب اجراي برنامه‌هاي انکشاف ملي افغانستان نائل آيد.

معرفی مختصر ولایت میدان وردک

ولايت ميدان­وردك در مركز كشور موقعيت و در حدود 9023 كيلومتر مربع وسعت دارد و تقريباً يک بر هفتاد و دوم يا 3/1 فيصد مساحت كل كشور را در بر مي­­­گيرد و بين 33 درجه و 42 دقيقه تا 34 درجه و 44 دقيقه و 54 ثانيه عرض البلد شمالي و 69 درجه و 2 دقيقه تا 67 درجه و 34 دقيقه طول­البلد شرقي از نصف­النهار گرينويچ قرار گرفته است. اين ولايت از سمت شمال به ولايت پروان، از شمال و شمال­غرب به ولايت باميان، از جنوب و جنوب­غرب به ولايت غزني و از سمت مغرب به ولايات كابل و لوگر محدود مي­شود. شهر ميدان­شهر مركز ولايت وردك مي­باشد كه نظر به رياست محترم احصايه ولايت ميدان­شهر نفوس مرکز ميدان­شهر 37900 که از ان جمله 19300- ذکور و 18600طبقه اناث ميباشد. فاصله آن از كابل 45 كيلومتر فاصله دارد. ارتفاع اين شهر از سطح بحر 2225 متر است. ولايت وردك داراي 9 ولسوالي به نام­هاي ميدان­شهر، جلريز، حصه اول بهسود، مركز بهسود، دايميرداد، جغتو، چك وردك، سيدآباد و نرخ مي­باشد.

ولايت ميدان وردک يکي از ولايات مرکزي افغانستان به حساب مي­آيد .که نفوس آن ترکيبي از مليت­هاي پشتون، هزاره و تاجيک مي­باشد.

اين منطقه جزو مناطق کوهستاني افغانستان بوده و داراي آب و هواي سرد و کوهستاني با زمستان­هاي کاملاً سرد و تابستا­ن­­هاي معتدل هست. قسمت اعظم اين ولايت تحت سيطره سلسله جبال بابا قرار داشته که سرچشمه بسياري از رودخانه­هاي پرآب افغانستان نظير درياي کابل، درياي هلمند از اين مناطق خصوصاً حصه دوم بهسود مي­باشد. بيشتر مردمان اين ولايت زراعت پيشه و مالدار هستند. مردمان دره ميدان به شغل باغداري مصروف بوده و باغ­هاي سيب اين منطقه بنام سيب ميدان شهرت جهاني دارد. بخش وردک به شغل­هاي عالي دولتي و تجارت مصروف هستند.

نفوس

نفوس ولايت ميدان ­وردک به صورت نامتعادل و نامناسبي پراكنده شده است. در برخي قسمت­ها نفوس متراکم است و در پاره­اي مناطق نفوس پراكنده­اي زندگي ميكنند. عوامل مختلفي سبب اين وضعيت نامتعادل و نامناسب شده­اند كه ميتوان آنها را در دسته­هاي متنوعي مانند عوامل طبيعي، اقتصادي،‌اجتماعي، سياسي، تاريخي، فرهنگي و غيره تقسيم­بندي كرد.
در سال 1388 نظر به تخمين احصائيه مركزي كل نفوس ولايت ميدان­وردک 540100 هزار نفر تخمين گرديده بود،كه ازآن جمله 2700 هزارنفرشهري و537400 هزارنفردهاتي مي­باشد. كه ازاين جمله 275700 هزارنفرذكور و 264400 هزارنفراناث مي­باشد.

ولايت ميدان ­وردک و در سال 1389 نظر به تخمين احصائيه مركزي كل نفوس ولايت ميدان ­وردک 549200 هزار نفرتخمين گرديده بود، كه ازآن جمله 2800 هزار نفر شهري و 546400 هزار نفر دهاتي مي­باشد كه از اين جمله 280300 هزار نفر ذكور و 268900 نفر اناث مي­باشد.

معرفي مختصر شهر میدان شهر

ميدان­شهر مرکز ولايت ميدان وردک مي­باشد که در بين 33 درجه 58 دقيقه57 ثانيه عرض­البلد شمالي و 68 درجه 53 دقيقه و57 ثانيه طول­البلد شرقي تا 34 درجه 26 دقيقه 24 ثانيه عرض­البلد شمالي و67 درجه 12 دقيقه و41 ثانيه طول­البلد شرقي از نصف­النهار گرنويج قرار دارد واز سمت شمال به ولسوالي جلريز از شرق به ولايت کابل از سمت غرب به ولسوالي جلريز واز سمت جنوب به ولسوالي نرخ اين ولايت محدود مي­شود. فاصله اين شهر از کابل 45 کيلومتر فاصله دارد وارتفاع اين شهر از سطح بحر 2225 متر است.

ميدان شهر يکي شهر­هاي مهم افغانستان و ولايت ميدان وردک به شمار مي­رود. که سر راه کابل قندهار قرار دارد ويکي از راه­هاي مواصلاتي ولايت ميدان وردک به شمار مي­رود اين منطقه جزو مناطق کوهستاني افغانستان بوده و داراي آب و هواي سرد و کوهستاني با زمستانهاي کاملاً سرد وتابستانهاي گوارا است. قسمت اعظم اين شهر تحت سيطره سلسله جبال کوه­هاي قرار داشته که سرچشمه از رودخانه­هاي پر آب افغانستان نظير درياي کابل، درياي هلمند از اين مناطق مي­باشد.

در اويل دهه هفتاد، در ميدان سفلي، مرکز ولايت ساخته شد به نام «ميدان شهر» براي ساختمان محل جديد مرکز ولايت، زميني در دشت خشک کم شيبي در نظر گرفته شد که بر سر دوراهي جاده هاي ميدان ـ اوني (در جهت پنجاب و باميان) و جاده کابل قندهار قرار دارد. اين محل در 30 کيلومتري پايتخت است البته نقض اين محل دور بودن از ساير مراکز ولسوالي­ها مي­باشد. که در اطراف اين شهر ارتفاعات بسيار به چشم مي خورد. در اين شهرتاکنون 4 پلان تفصيلي تطبيق شده است به نام­هاي پروژه آسمايي مينه، پروژه شهيد سردار محمد داود خان، پروژه غازي محمد جان خان، پروژه وحدت مينه مي­باشد. که تمام اين پروژه­هاي در سمت سرک کابل قرار گرفته است و همه آنها در حال تطبيق مي­باشد. اين شهر يک کانون سياسي و اداري براي ولايت مي­باشد.

نمايي کلي از شهر ميدان شهر
DSC01472

معرفي مسائل و مشکلات شهر از نظر ساکنين آن
آن­چه در فراهم ساختن امكانات شهري در محلات حائز اهميت است آن است كه با اين اقدام مي‌توان علاوه بر سپردن مديريت محله به خود شهروندان ساكن در محله، امكان ارتقاي مشاركت و تعامل آنان را نيز افزايش داد. با اين تغيير نگاه در توسعه و فراهم‌سازي امكانات مي‌توان نتيجه گرفت كه نوع نگاه شهروندان نيز به شهر تغيير كند و از سوي ديگر تغيير در حوزه زيرساخت‌ها و در نوع نگاه استفاده‌كنندگان از امكانات شهري پويايي يك جامعه شهري را به دنبال خواهد داشت چرا كه شهر يك موجود زنده به حساب مي‌آيد كه ‌بايد براي هماهنگي و نظم بخشيدن به اجزاي آن همه عوامل موجود در شهر ديده شود تا بتوان كاركرد صحيح و ويژه‌اي را از آن انتظار داشت.
مشکلات اين شهر از ديدگاه شهروندان عبارتند از:
1- دسترسي نداشتن به آب سالم؛
2- نداشتن سرک مناسب در شهر؛
3- کمبود امکانات فرهنگي و آموزشي؛
4- نداشتن برق در مناطق مسکوني و عدم امکانات در اين ضمينه؛
5- بيکاري بخصوص در بين جوانان و مهاجرت آنها به شهر­هاي بزرگتر؛
6- دسترسي نداشتن به امکانات تفريحي و رفاهي در شهر؛
7- عدم وجود ترانسپورت مناسب در شهر و مناطق بين شهري؛
8- عدم وجود بهداشت و دفع مناسب فاضلاب در شهر.
اولويت­هاي شهر ميدان شهر
سرك­ها
– قير شدن تمام سرک­هاي شهرميدان شهر مطابق پلان انکشافي ولايت ميدان وردک
– انکشاف سرک­هايي که کم عرض است.
– تمام سرک­هاي شهر مطابق پلان انکشافي ولايت ميدان وردک، جغل اندازي و در صورت امکان قير شود.
– نظر به پلان انکشافي ولايتي، اعمار پل، پلچک­ها و جويچه­ها در شهر ميدان شهر.
– اعمار سرک­ حلقوي در اطراف شهر ميدان شهر براي وسايط توناژ بلند.
– تعيين پارکنگ­هاي وسيع براي وسايط ثقيله و خفيفه .
– ساخت پلان­هاي تفصيلي براي نواحي شهر.
– پخته کاري جويچه­هاي شهر و همچنان پوشاندن جويچه بطور فني به منظور جلوگيري از پر شدن کثافات .
– پخته کاري پياده روها.
– ايجاد چراغ­هاي دوکنار جاده­ها و سيستم و اشارات ترافيکي بايد نصب و عيار گردد.
– ساخت يک سرک دو طرفه جانب کابل.
– ساخت دوسرکه به طرف غرب سرک ترانزيت کابل- قندهار
– اکمال علامه­هاي راهنماي ترافيکي و خطوط روي جاده­هاي آسفالت شده در شهر ميدان شهر.
زراعت
· جلوگير از غصب املاک و زمين­هاي دولتي و بازپسگيري زمين­هاي غصب شده از افراد زورگو.
· به منظور دريافت تخم­هاي اصلاح شده بذری فارم­هاي توليدي و تکثيري خود ولايت فعال گردد و تخم کافي توليد و به طور اصولي در اختيار دهاقين بگذارد.
· مجادله عليه امراض وافات و حشرات نباتي و حيواني شدت بخشيده شود و امکانات لازمه و کافي آماده و مهيا گردد.
· طرق موثر و عصري آبياري و سيستم قطره آبياري ترويج گردد تا بتوانيم مشکلات کمبود آب مرفوع گردد.
· فعال شدن استيشن­هاي مجهز و مکمل ميکانيزه زراعتي در شهر ميدان شهر صورت گيرد.
· ايجاد کلينيک­هاي نباتي و حيواني بخاطر وقايه و معالجه امراض نباتي و حيواني در شهر ميدان شهر
· ايجاد سردخانه­هاي نگهداري محصولات زراعتي و مالداري در شهر ميدان شهر
· اعمار فابريکات براي پروسس محصولات نباتي و حيواني در شهر ميدان شهر.

آبرساني
· تمديد شبکه آبرساني در ساحات پلاني و غير پلا ني شهر.
· حفظ ذخاير آب از ملوث شدن آن.
· حفر چاه­هاي آب صحي در شهر ميدان­شهر.
· آماده نمودن تجهيزات تخنيکي و وجوه مالي به خاطر حفظ و مراقبت شبکه آبرساني شهري.
· راه بيرون رفت فاضلاب شهر در نظر گرفته شود .
· اصلاح شبکه موجود توزيعي در شهر ميدان شهر.
· شبکه آبرساني دست داشته فعلي فعال و تقويه گردد.
برق
· سروي انرژي برق، ذغال سنگ و آفتاب
· اعمار سب استيشن برق در شهر ميدان­شهر.

شاروالي

سيستم حفظ محيط زيست در نظر گرفته شود و دفن کثافات از شهر بايد حداقل 30 الي20 کيلومتر دورتر تعيين گردد.
کنترول دود وسايط ترانسپورت.

رد آب­هاي ايستاده، احيا و ايجاد پارک­ها ،باغ­ها و ايجاد ساحات سبز، حفظ ساحات زراعتي.
جلوگيري از تخريب علفچرها، جنگلات
احيا و انکشاف مسلخ موجوده در شهر ميدان شهر.
ايجاد دستگاه­هاي دوراني و بازيافت کثافات قابل استفاده شامل استفاده مواد فلزي،کاغذي، پلاستيکي و ارگانيکي.
جلوگيري از ساخت کوره­ها و داش­هاي خشت در نزديکي شهر
جلوگيري از آلودگي هوا، وسايط نقليه، تجمع کثافات، کلينيکي سموم زراعتي ساختماني، صنعتي .
در نظر گرفتن پوهنتون در ستراتيژيک پلان
جلب سرمايه دار غرض سرمايه گذاري در بخش پارک­هاي صنعتي.
ساحه مناسب براي انکشاف پارک­هاي صنعتي به سرمايه گذاران توزيع گردد .
ايجاد کارخانه­هاي پروسس لبنيات­، محصولات زراعتي و ميوه­جات.
فابريکه تبديل کچالو به چيپس بنابر ازدياد کشت کچالو در اين ولايت.
فابريکه توليد مواد غذايي
فابريکه کشمش پاکي و پروسس سيب
فابريکه سنگ بري و ساختن مواد تعميراتي
در ساحه ميدان شهر صنايع دستي کلالي، سوزن دوزي،گلم بافي، جاکت بافي و قالين بافي موجود بوده و جهت رشد آن ساحات فابريکات در نظر گرفته شود.
ايجاد نماينده گي بانگ تجارتي.
مراكز مبارزه عليه مواد مخدر تقويه و ايجاد گردد .

خدمات

مراکز خدمات اجتماعي زنان مانند خياطي، مرغ داري، گلدوزي، سوزن دوزي، نمد وقالين بافي ايجاد گردد.
ايجاد و اعمار باغ زنانه.
اعمار تالار فاتحه خواني براي زنان.
اعمار محبس زنانه .
ايجاد خانه امن براي زنان در چوکات ريا ست زنان ولايت .
رشد ظرفيت­هاي مسلکي در بخش اطلاعاتICT
نصب انتن­هاي سيستم مخابراتي در جاهاي مناسب جهت جلوگيري از تاثيرات ان بالاي افراد جامعه .
سيستم مخابرات مخصوصاً تمديد کيبل­هاي ديجيتل سيستم مطابق نورم بين المللي تمديد گردد .
تمديد کيبل­هاي فايبر نوري و وصل آن با ديگر ولايات و کشورها .
توجه به انتر نت از طريق مبايل.
اعمار پسته خانه در شهر ميدان شهر
حل معضله اسناد زمين با در نظر داشت مقررات و لوايح مربوط زمين داري.
تفکيک شهرک­ها از ملکيت­هاي دولتي و غيردولتي .
ايجاد اداره عصري سازي اسناد مربوط زمين و کمپيوترايز ساختن آن وتفکيک املاک و ساختن ديتابيس استفاده از زمين.
زراعتي ساختن زمين­هاي بکر و دشت­ها توسط آب­هاي سطحي و زيرزميني
براي جمع آوري عوايد و براي راجسترنمودن مشترکين يک پلان سروي ترتيب شود .
با استفاده از منا بع و نيازمندي­هاي مردم مناطق تورستي ايجاد و تقويه گردد.
اعمار تعمير نمايشگاه براي رسامي، نقاشي و صنايع دستي.
توجه به­خاطر سرسبزي و پاکي ساحات توريستي.
اعمار تشناب­هاي عمومي زنانه و مردانه در سطح شهر.
اعمار و ترميم تعمير مکاتب.
فراهم آوري زمينه تحصيلات عالي براي متعلمين در داخل و خارج کشور.
اکمال و تهيه آب آشاميدني در تمام مکاتب.
ايجاد مرکز صحي اساسي در شهرميدان شهر.
تهيهً امبولانس در همه مراکز صحي.
اعمار يک باب حاجي کمپ در شهر ميدان شهر.
اعمار مسجد جامع عيدگاه
اعمار يک باب کتابخانه در شهر ميدان شهر.
اعمار يک باب تعمير شوراي علما, در شهر ميدان شهر

تعيين برنامه­ها و سند استراتژيک انکشاف شهر ميدان شهر

شهر ميدان شهر مرکز ولايت ميدان وردک بين ولسوالي­هاي خوشي، برکي برک، چرخ و محمدآغه در زمره شهرهاي كوچك منطقه با توجه به جايگاه و موقعيت خاص خود نقش با اهميتي در نظام سلسله مراتبي شهرهاي اين ولايت دارد. از جمله اين نقش­ها مي­توان به سه مورد زير اشاره نمود:
1- شهر ميدان شهر با توجه به جايگاه و تأثير خود در شبكه شهري منطقه مي­تواند موجب توزيع نفوس و جلوگيري از تمركز گردد .
2- اين شهر با عرضه كاركردها و زمينه­هاي مختلف اقتصادي، اجتماعي به حوزه محلي و به تبع آن كاهش مهاجرت يا تغيير جهت آنها از نواحي و كانون­هاي شهري بزرگتر به كانون­هاي كوچكتر نقش ايفا مي­كند.
3- شهر ميدان شهر با ايفاي نقش بازار مركزي حوزه نفوذ دهاتي ضمن، ارائه خدمات متنوع در اين زمينه محرك مهمي در تقويت و استحكام اقتصادي نواحي دهاتي اطراف قلمداد مي گردد .
كانون­هاي كوچك شهري، اولين هسته­هاي شهري و بلافاصل نقاط و نواحي دهاتي قلمداد مي­شوند هر گونه تحرك و فعاليتي در اين كانون­ها در مرحله نخست و بي واسطه حوزه­هاي دهاتي را تحت تاثير مي دهد اين تحركات مي­تواند مثبت و موجب تقويت ساختاري در اين روابط ميان اين نقاط باشد. ذكر اين نكته ضروري است كه نخستين و مهمترين بخش مؤثر از اين تعاملات و به خصوص تاثيرهاي ساختاري شهرهاي كوچك بر روابط شهري ـ دهاتي. حيطه و حوزه فعاليت­هاي اقتصادي و تجاري في مابين است. در اين نگرش اهداف اصلي بدين شرح مورد تاكيد قرار مي گيرد.
1- انکشاف زراعت در حوزه نفوذ شهرهاي كوچک
2- افزايش فرصت­هاي اشتغال در اين شهرها
3- جهت گيري بازار شهرهاي كوچك در انکشاف اقتصادي ـ اجتماعي ناحيه
4- تعيين ملاك ها در انتخاب شهرهاي كوچك معين در يك ناحيه براي طرح هاي انکشاف با توجه به روابط شهر و دهات
5- تعيين حوزه نفوذ بازار شهرهاي كوچك بر پايه صرفه جويي هايي مقياس در بازار با توجه به مفهوم آستانه در نظريه مكان مركزي
6- تغيير اقتصاد دهاتيان حوزه نفوذ شهرهاي كوچك از كشت معيشتي و سنتي به كشت و توليد براي فروش در بازار
شهر ميدان شهر علاوه بر موارد فوق موجب تعادل بخشي به نظام اسكان نفوس در منطقه و انکشاف پايدار منطقوي گرديده است.
با توجه به موارد فوق لزوم پلان­گذاري ستراتژيك براي شهر ميدان شهر به عنوان يك الگو شهر ضرورت دارد.
نقطه برتر پلان­گذاري ستراتژيك در مقياس با روش­هاي مرسوم قبل در اين است كه اين روش علاوه بر مؤلفه­هاي تاثير گذار بر انکشاف شهر كه غالباً جزء خود شهر در نظر گرفته مي­شوند پارامترهايي را نيز كه در محيط بيروني يك شهر وجود دارند و به عنوان متغيرهاي برون زا بر انکشاف شهر تأثير گذار مي­باشند به صورت پررنگ در پلان­گذاري لحاظ مي­كند. در اين روش ابتدا چشم اندازي براي انکشاف شهر در نظر گرفته مي شود اين چشم انداز نشان دهنده وضعيت آرماني و ايده آل شهر در آينده مي­باشد. چشم انداز از اين جهت كه هماهنگ كننده بين ارگان­هاي تصميم گيرنده در انکشاف شهر و نيز تعيين كننده ساير اجزاء پائين تر هرم مي­باشد داراي اهميت زيادي است بدين ترتيب براي حصول به اين مقصود سند انکشاف شهر ميدان شهر بر اساس چشم انداز انکشاف شهر پيشنهاد مي­گردد. در تعيين چشم انداز از اسناد پلان انکشافي ولايتياستفاده شده است به عبارت ديگر چشم انداز شهر آن چيزي است كه مديران مسئول انکشاف شهر در لابه لاي اسناد خود براي آينده شهر ديده­اند . وظيفه اين مطالعات تنها شناسايي اين آينده و ايجاد هماهنگي بين آنها مي­باشد
از مهمترين اهداف طرح مذکور مي­توان به:
– قابل استفاده نمودن استراتيژي انکشاف ولايت و شهر،
– شناخت قابليت­ها و ظرفيت­هاي بالقوه، تنگناها و چالش­هاي انکشاف ولايت وشهر،
– تدوين استراتيژي­ها و سياست­هاي اساسي انکشاف شهرها در چارچوب سند استراتيژي ملي افغانستان (ANDS)
– از آن جايي که اين سند يک سند استراتيژيک است لذا با حفظ مجموع اسناد از ورود به جزئيات در آن پرهيز شده است.

چشم­انداز انکشا ف ولايت میدان وردک با تأکید بر شهر میدان شهر

عنوان
شرح
 
 
 
 
 
 
 
امکانات و قابليت­هاي انکشاف ولایت میدان وردک
(1)
 
1- موقعيت جغرافيايي و ارتباطي مناسب بين منطقوي پايتخت کشور و جنوب کشور و همجواري با قطب صنعتي انکشاف يافته کشور (کابل)
2- برخورداري از جاذبه­هاي طبيعي توريستي و جاذبه­هاي ناشي از وجود آثار تاريخي و فرهنگي و امکان انکشاف فعاليت­هاي توريستي براي جذب توريست از ولايات همجوار به خصوص کابل.
3- برخورداري از ظرفيت­هاي غني منابع معدني مانند آهن و ذغال سنگ و … .
4- برخورداري از آب و هواي متبوع، جنگل­ها، علفچرهاي مستعد و امکان کشت انواع گياهان دارويي و شکل­گيري صنايع مربوط
5- امکان انکشاف فعاليت­هاي مالداري، باغداري، زنبورداري و پرورش ماهي
6- بارندگي سالانه مناسب و استفاده از منابع آب­هاي سطحي و زيرزميني و امکان توليد انرژي برق- آبي (بزرگ و کوچک)
7- برخورداري از توان هاي طبيعي مساعد و منابع غني آب و خاك
8- وجود اماكن سياحتي و زيارتي و گردشگري در ولایت
9- وجود اراضي مناسب براي انکشاف ساخت و ساز شهري و فضاهاي فزيکي
10- برخورداري از نيروهاي انساني متعهد، دلسوز
11- وجود اراضي زراعي و باغات در سطح ولایت
12- برخورداري از بستر مناسب براي انکشاف فضاي سبز
 
 
 
 
 
 
تنگناها و محدوديت­هاي اساسي انکشاف ولایت میدان ورکد
(2)
1- غالب بودن بافت سنتي و دهاتي در ساختار اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي ولایت
2- ضعف شبکه­هاي ارتباطي سريع بين منطقوي، شبکه­هاي انتقال انرژي و تأسيسات بهره­برداري از آب­هاي سطحي و زيرزميني و در حاشيه ماندن از پروسه انکشاف
3- ضعف زيربناهاي لازم در مراکز شهري و ناکارآمدي سطوح خدماتي در زمينه خدمات
4- کمبود شديد تأسيسات، تسهيلات و تجهيزات توريستي و اقامتي در سطح شهر
5- محدوديت ­زمين­هاي زراعتي و عدم تطابق منابع آب و خاک و سنتي بودن طريقه­هاي توليد
6- ناپايداري و پراکندگي سکونتگاه­هاي دهاتي و پرمصرف بودن خدمات رساني به آنها
7- نازل بودن شاخص­هاي انکشاف انساني در سطح ولایت
8- ضعف بنيه مالي عمومي ولايت و عدم گرايش بخش خصوصي به سرمايه­گذاري سطح ولايت
9- کمبود زيربنا­هاي لازم جهت امور تجارت و مبادلات اقتصادي
10- نبود و كمبود منابع درآمدي پايدار در سطح ولایت
11- مشكلات مالكيت اراضي انکشاف شهري
12- قرارگرفتن شهر ميدان شهر بر روي گسل­هاي فعال منطقه
13- عدم هماهنگي لازم در مديريت شهري و بخش­هاي مختلف
14- وابستگي اقتصادي مردم شهر ميدان شهر به ولايت کابل و مناطق همجوار
15- ضعف بنيه مالي و اقتصادي مردم شهر
16- نبود اهرم­ها و ميكانيزم لازم براي وصول و دريافت حداقل درآمدها
17- دوپارگي شهري ناشي از توپوگرافي خاص و مشكلات خدمات رساني و انکشاف شهري
 
 
 
 
 
هدف­هاي درازمدت انکشاف ولایت
(3)
 
با عنايت به قابليت­هاي موجود، انکشاف شهر ميدان شهر به دليل قرارگيري در مسير راه ارتباطي محور پايتخت و موقعيت ميان راهي به خصوص و برخورداري از توان­هاي محيطي مساعد و منابع غني آب و خاك و ساير پوتنسيل­هاي موجود در راستاي انکشاف و تقويت شهرهاي كوچك در امر انکشاف منطقوي امكان­پذير مي­باشد بر اين اساس اهداف درازمدت انکشاف ولایت میدان وردک به قرار زير بيان مي گردند.
از اين رو هدف­هاي درازمدت انکشاف عبارتند از:
1- انکشاف شبکه ارتباطي زميني به خصوص با قطب­ها و مراکز انکشاف همجوار بهبود وضعيت شبکه حمل و نقل ولايت و مخصوصاً ولسوالي­ها
2- تقويت و انکشاف بخش توريزم به خصوص انکشاف ايکوتوريزم و توريزم فرهنگي
3- حفظ، احياء و انکشاف جنگل­ها و علفچرها و اقسام گياهي و حيواني (به خصوص گياهان دارويي) با تأکيد بر تعيين مناطق حفاظت شده در ولايت
4- مهار آب­هاي سطحي، بهره­برداري از آب­هاي زيرزميني و تأمين آب لازم براي انکشاف مراکز زيست و فعاليت
5- انکشاف صنايع متکي بر معادن به خصوص صنايع تبديلي و مواد غذايي
6- انکشاف صنايع تبديلي زراعتي (باغداري) و صنايع جانبي توليدات حيواني و پرورش ماهي
7- بهبود و ارتقاء شاخص­هاي انکشاف بشري
8- اعتلاء معرفت ديني ارزش­هاي فرهنگي و خصوصيات هويتي حوزه و گسترش مبادلات فرهنگي با سطح ملي
9- تقويت نظام شهري ولايت و اصلاح ساختار فزيکي و فرهنگي شهري
10- گسترش امکانات آموزش عالي بر اساس پلان انکشافي وزارت تحصيلات عالي
11- گسترش و تقويت آموزش­هاي فني و حرفوي در راستاي انباشت و ارتقاء سرمايه بشري و مهارت­هاي شغلي و بهره­گيري از سازمان­هاي غيردولتي (N.G.O )
12- انکشاف زيربناهاي لازم جهت فعاليت سکتور خصوصي از قبيل بانکداري، بيمه و خدمات تجاري
13- انکشاف و تقويت صنايع دستي خصوصاً فرش، گليم و … با تکيه بر منابع محلي و ارتقاء کيفيت آنها
14- به کار انداختن، استفاده و افزايش توليدات صنايع دستي آن در بخش­هاي اقتصادي و عوامل توليد
15- ارتقاء نقش ورزش در تأمين سلامت جسمي و روحي و تقويه توانمندي­هاي افراد گروپ­هاي اجتماعي
16- دست­يابي به هدف­هاي انکشاف هزاره ( M.D.G ) در سطح شهر
17- انکشاف نقش و جايگاه زنان در سطح تصميم­سازي و تصميم­گيري شهر
18- سازماندهي تقويت و انکشاف تاسيسات آب آشاميدني شهر
19- انکشاف تقويت و تجهيز تاسيسات حفاظتي شهر
20- بهبود عبور و مرور شهر ميدان شهر
21- ايجاد ساير تسهيلات و تاسيسات شهري
22- بهبود محيط شهري ميدان شهر
23- بهبود امور شهري و مديريت شاروالي
 
 
 
 
 
 
 
 
استراتژي­هاي درازمدت انکشاف ولایت میدان وردک و شهر میدان شهر (4)
با توجه به اهداف مجموعي و درازمدت ذكر شده براي رسيدن به موقعيت هدف در مقايسه با موقعيت كنوني راه رسيدن به موقعيت هدف استراتژي­هاي انکشاف شهر ميدان شهر را تشكيل مي­دهند كه عبارتند از :
1- بازنگري در طرح پلان­هاي سابقه شهري ميدان شهر
2- تاكيد بر انکشاف شهر در فضاي فزيکي موجود
3- تهيه طرح­هاي انکشاف و سازماندهي براي شهر ميدان شهر
4- اصلاح و تقويت شبكه­هاي توزيع آب شرب شهر و كاهش تلفات آب در شبكه­هاي شهري
5- امكان سنجي ايجاد ظرفيت­هاي تصفيه و انتقال فاضلاب شهري
6- احداث و تجهيز ايستگاه­هاي اطفائيه در شهر
7- تهيه طرح لازم جمع آوري آبهاي سطحي
8- جلوگيري از ساخت و ساز در داخل و حريم سيل شهر
9- مقاوم سازي و تقويت بناهاي قديمي و تدوين ضوابط مقاوم سازي در ساخت و سازهاي جديد
10- افزايش نسبت سطح آسفالته به مجموع معابر
11- زيباسازي مسيرهاي عبور عابر پياده
12- افزايش متوسط عمر آسفالت و بتن معابر
13- افزايش و انکشاف امكانت استفاده از حمل و نقل عمومي
14- اتمام پروژه­هاي نيمه تمام شهر
15- ايجاد تاسيسات و تسهيلات لازم در شهر
16- تامين آب مناسب با روش­هاي مقرون به صرفه براي انکشاف فضاي سبز
17- زيباسازي دروازه­هاي ورودي شهر با طراحي و انکشاف فضاي سبز
18- انکشاف فضاي سبز عمومي در قالب طرح انکشاف شهر
19- تجهيز فضاي سبز عمومي داخلي و حاشيه شهر به امكانات لازم
20- جداسازي و تفكيك زباله از مبداء و تعيين محل مناسب دفن زباله
21- تجهيز شاروالي
22- افزايش ماشين آلات عمراني شاروالي
23- توانمند سازي شاروالي در ايجاد منابع درآمدي پايدار و افزايش درآمد سران
24- تقويت كدر فني و تخنيکي شاروالي
25- افزايش جلب مشاركت­ها و حمايت­هاي مردمي
 
 
 
 
 سياست­هاي اجرائيوي
(5)
1- لزوم تبعيت و به كارگيري محورهاي اساسي در طرح هاي انکشاف شهري از سياست­ها و جهت گيري­هاي پلان­هاي انکشافي ولايتي
2- ارزيابي جامع از چگونگي اجراء و تحقق اهداف انکشافي شهر ميدان شهر
3- مطالعه امكان سنجي ايجاد منطقه خاص گردشگري و توريستي در ولایت
4- جلب مشاركت و نهادهاي خصوصي براي اجراي طرح هاي پلان بهبود عبور و مرور شهري
5- كنترول و نظارت دقيق و تعريف شده بر مصالح و اجراي آسفالت و کانکريت معابر
6- ايجاد تعادل و توازن در احداث و انکشاف تاسيسات و تسهيلات در تمام ولایت
7- رعايت ملاحظات زيست محيطي
8- جلب و مشاركت سکتور خصوصي در احداث و نگهداري فضاهاي عمومي
9- توجه به گونه­هاي گياهي خاص سازگار با شرايط اقليمي شهر در انکشاف فضاي سبز
10- افزايش آموزش شهروندان و آگاهيهاي عمومي
11- افزايش سطح همكاري بين شوراي ولايتي و مردم
12- افزايش سطح همكاري بين سکتورها با ساير ارگانها و سازمانها جهت ايجاد و ميكانيزم لازم برای انکشاف ولایت
 
 
 
 

 

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *