رسیدن به انکشاف اقتصادی یکی از اهداف اساسی  جامعه و کشور را تشکیل میدهد هر کشور تلاش به خرچ میدهد تا به رشد و انکشاف اقتصادی برسد و راه را برای تامین رفاه اجتماعی باز سازد که انکشاف اقتصادی یک شرط برای رسیدن به رفاه اجتماعی میباشد و جوامع مختلف همیشه تلاش بر آن داشته اند که برای نشان دادن قدرت اقتصادی و سیاسی خویش توانایی های شانرا به شیوه های متفاوت به کار اندازند . برای آغاز و به حرکت انداختن فرایند اقتصاد در یک کشور نیاز است تا بررسی دقیق و علمی در تمامی زمینه های اجتماعی تاریخی و سیاسی صورت گیرد تا بتوانیم به استفاده از این روش ها مهمترین موانع پیشرفت را شناسایی کرده و در راستای رفع آن تلاش به خرچ دهیم و افغانستان یکی از عقب مانده ترین کشور های جهان است . و از جمله عواملی که باعث عقب ماندگی میگردد عبارت از کمبود سرمایه انسانی که فرد نقش موثری دارد ؛ چنانچه سرمایه انسانی به تمامی قابلیت های و مهارت های گفته میشود که در وجود یک شخص به واسطه تعلیم و تربیه ایجاد میگردد .

 که همین عامل باعث ایجاد افزایش عاید میگردد. که متاسفانه در کشور ما افغانستان طی جنگ ها بیشتر نفوس از تعلیم و تربیه باز ماندند و مسله امنیت را نیز نمیتوان در این زمینه نا دیده گرفت که هر گونه پیشرفت اقتصادی بدون تامین امنیت نا ممکن است. داشتن امنیت خوب بستر مناسب برای سرمایه گزاری های داخلی و خارجی گردیده و باعث پیشرفت کشور میگردد و به این اساس رابطه تنگا تنگ میان اقتصاد و امنیت وجود دارد .و در این اواخر فعالیت های موثری که در بخش اقتصاد صورت گرفته عبارت است از امضای قرار داد های بزرگ در جهت رفاه جامعه میباشد .

از جمله میتوان شرکت در کنفرانس های بین المللی نام برد مانند سارک ؛ ایکو ؛ شانگهای پروسه استنبول که به هدف اعتماد سازی سیاسی و تقویت روابط اقتصادی ایجاد شده اند .

از آنجاییکه افغانستان هنوز هم یک کشور زراعتی است و رشد اقتصاد وابسته به زراعت میباشد . و به علت عدم سرمایه گزاری درست دراین سکتور و خوشکسالی متداوم با چالش های زیادی این سکتور مهم اقتصادی  روبرو است .

این سکتور مهم اقتصادی افغانستان به دلیل درست میکانیزه نشدن نتوانسته جایگاه خود را آنگونه یی که نیاز است در چرخه اقتصادی افغانستان دریابد . هنوز هم دهاقین افغانستان از شیوه های سنتی در بخش زراعت استفاده میکنند که این کار هم طاقت فرسا میباشد و نیز حاصلات چندانی ندارد نیاز است برای رشد این سکتور سرمایه گزاری صورت گرفته و به زارعین شیوه های پیشرفته کشاورزی آموزش داده شود .

افغانستان که دارای سرمایه های فروانی دست نخورده که معادن این کشور است میتواند در بخش رفاه اجتماعی برای مردمان این کشور استفاده کند . اما این سرمایه که از قرن ها بدینسو مورد بهره برداری قرار نگرفته است که میشود با سرمایه گزاری در این بخش از آن استفاده کرد که با موجودیت چنین منابع سرشار طبعیی مردم ما در وضعیت خوب اجتماعی به سر نمی برند که استخراج منابع افغانستان را به سوی خودکفایی ؛ پیشرفت و توسعه سوق میدهد که از عواید آن میتوان پلان های بزرگی را طرح ریزی کرد از جمله ساختن بند های برق ، سرک ها و خط آهن که هر یک به افغانستان خیلی مهم بوده که میتواند نقش بارزی در رفاه اجتماعی داشته باشد . برای بهره برداری از این معادن نخست نیاز است تا معادنی که در مناطقی که تحت  کنترول جنگجویان مسلح قرار دارد و معادن را اخراج میکنند و به کشور های دیگر قاچاق می نمایند جلو آنان گرفته شده تا باشد از این طریق منابع مالی جنگجویان قطع گردیده و هم از استخراج خودسرانه آن جلوگیری شود .

در بخش دیگر حکومت وحدت ملی باید تلاش کنند تا کشور های خارجی را جهت سرمایه گزاری در بخش معادن افغانستان تشویق کند تا سرمایه گزاران بیرونی در بخش معادن افغانستان سرمایه گزاری نموده و زمینه اشتغال را برای مردمان افغانستان فراهم کند .

و همچنان نیاز است جلو گروه های مافیایی که معادن افغانستان را غیر قانونی و خودسرانه استخراج میکنند گرفته شود و استخراج معادن از یک مرجع واحد که وزارت معادن افغانستان است استخراج شده و قانون مند شود و عواید آن به بودجه حکومت اضافه شود.

و اگر این در این دو بخش که زارعت و معادن افغانستان است سرمایه گزاری و توجه خاصی صورت بگیرد بدون شک که افغانستان در آینده های نزدیک شاهد پیشرفت های چشم گیری در بخش رشد اقتصادی و همچنان رفاه اجتماعی خواهد بود .

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *