اژانس خبري دویچه ویله المان به نقل از رسانههای ایران، پولیس شیراز روز سهشنبه 6 سپتامبر2016 م اعلام کرد که طی عملیات گسترده مقادیر زیادی مشروبات الکلی، مواد مخدر، فیلم های مستهجن و مهاجرین افغان را جمع آوري کرده است. درین نمایشګاه ۲۷۷ نفر مهاجر افغان که اجازه رسمی اقامت در ایران را نداشتند نیز چون کالاهای ممنوعه به نمایش گذاشته شدند. انتشار تصاویر مهاجرین افغان در قفس های ایران که تحت عنوان “مکشوفات کلانتریهای شیراز” به نمایش گذاشته شدند، اعتراضات گستردهای را در شبکه های اجتماعی و رسانههای جهان به دنبال داشت. این تصاویر نشان میدهد که گروهی از مهاجرین افغان با چشمان بسته در شهر شیراز مرکز استان فارس در قفس های فلزی در کنار دیگر مکشوفات و اموال ممنوعه از قبیل اموال قاچاق، مواد مخدر و اسلحه غیر مجاز به نمایش گذاشته شدهاند.
مقامات ایراني همواره در مقابل مهاجر افغان به چنین اعمال ضد انساني، خلاف موازین بشري، در منافات با ارزش های اسلامی و مغایر با روابط حسن همجواري دست زده و از بیچاره ګی افغانها استفاده سوء کرده اند. خبرگزاری های ایران روز جمعه (۱۸ حمل ۱۳۹۱) گزارش داد که مسوولان محلی در ولایت اصفهان ایران، ورود مهاجران افغان به پارک کوهستانی صفه را ممنوع اعلام کرد. تصویرهایی از لوحه ای که در آن نوشته شده » ورود افاغنه ممنوع« نیز در سایت های انترنتی نشر شده اند. به گزارش بخش فارسی دویچه ویله، احمد رضا شفیعی، مسوول کمیته انتظامی اصفهان گفته است که نیروهای امنیتی به منظور رفاه شهروندان در روز سیزدهم حمل (سیزده بدر(، »از ورود افاغنه به پارک کوهستانی صفه جلوگیری کردند«.
همچنان افغانهای که به دلائل مختلف از طرف ایران به طرف افغانستان رد مرز میشوند، اموال شان که از راه کسب و کار حلال و طرق قانوني در ایران در دوران مهاجرت شان بدست اودره اند از طرف پولیس سرحدی ضبط و غصب میګردد. پولیس دولت اسلامی )؟) ایران این غصب را توجیه مینمایند که مهاجرین افغان تهی دست به ایران امده و این کالاهائیکه حالا با خود میبرند، مال ایران است. درحالیکه این اموال نتیجه سالها کار شاقه و عرق ریزي شان در ایران است؛ ولي مقامات ایران این اموال یدکي در مرز از ایشان ضبط مینمایند.
افغانستان در مارچ ۱۹۷۳م قراردادي با ایران راجع به تقسیم آب هیلمند به امضاء رساند، که دران ۲۲ متر مکعب آب فی ثانیه حق ایران در آب رود هیلمند قائل شده بود. شاه وقت افغانستان (محمد ظاهرشاه)، چهار متر مکعب آب اضافی را به ایران بخاطر حسن همجواري بخشش فرمود که شامل قرارداد شد. در مقابل ایران تعهد کرد که در چابهار به افغانستان بندر میدهد، سرک و خط آهن بین سرحد ایران و دلاآرام میسازد، سه بند آبګردان بشمول بند کمال خان به پول ایران بر رود هیلمند اعمار میګردد، آب اضافه از ۲۶ مترمکعب فی ثانیه از افغانستان میخرد و از هیچ نوع مساعی حسن همجواری با افغانستان دریغ نمی نماید. ولي اکنون که حسن همجواري از طرف ایران به حدي رسیده که افغانهای مظلوم، بیچاره و مهاجر را در قفس ها نګاه داشته و در ردیف مواد مخدر و اموال ممنوعه به نمایش میګذارند، آیا وقت آن نه رسیده است که جریان آن چهار متر مکعب آب که خاص مربوط به حسن همجواري است از طرف حکومت افغانستان قطع ګردد؟ زمانیکه مقامات ایراني حقوق بشر، موازین انساني و احترام متقابل را رعایت نمایند و به روابط حسن همجواري پابند شدند، همان بند قرارداد پس احیا ګردد چه افغانستان همیش روابط حسنه با همسایه های خود خواهان است.
کابل ـ ۱۵ سپتمبر ۲۰۱۶م