پاکستان که از بدو تاسیس اش اقلیت پشتون وسایر اقلیت های این کشور را در زیر فشار های جدی قرار داده و همواره از سوی حکومت پاکستان به سختی سرکوب گردیده اند.
پشتونهای آن سوی دیورند که چندین دهه از رفتارهای نابرابر وسیاستهای مستبدانۀ دستگاههای حکومتی پاکستان به ستوه آمده بودند پس از کشته شدن نقیب الله مهسود یکتن از فعالان مدنی پشتون ، بالاخره به جادهها ریختند و به جنبش بزرگی علیه حکومت ، استخبارات و ارتش پاکستان تبدیل شدند.
این حرکت پشتون های پاکستان نشاندهنده آن است که باشنده گان مناطق قبایلی و اقلیت ها تا چه حد از بنیادگرایی به ستوه آمده و از سیاستهای دوگانه پاکستان بیزار اند.
نقیبالله مهسود در واقع یکتن از هزاران گمشدۀ مناطق قبایلی پاکستان می باشد که قربانی قوانین مستبدانۀ ای که از زمان انگلیس می باشد که تاکنون دست نخورده باقی مانده است.
باید متذکر شد که انگلیس ها در زمان جداسازی پاکستان از بدنۀ هندوستان قوانین جرایم مرزی را در مناطق قبایلی وضع کردند که حق اعتراض و استیناف طلبی ، وکیل و دلیل (وکالت و پیشکش شواهد و مدارک) را از آنها میگرفت و در صورت ارتکاب جرم مسئوولیت جمعی را متوجه آنها میساخت.
قانون وضع شده از سوی انگلیس در واقع یکی از غیرانسانی ترین قوانین به جا مانده از دوره استعمار شمرده می باشد . هرچند آصفعلی زرداری، رییس جمهور پیشین پاکستان طی فرمانی خواهان تعدیل این قوانین در مناطق پشتونخواه شد، ولی هرگز نخواست تا این فرمان در عمل پیاده گردد زیرا سیاستهای دوگانه دولت پاکستان هرگز ایجاب نمی کرد و اجازه نمی داد تا گامهای قناعت بخش و عملی برای تطبیق و تعدیل این قوانین برداشته شود.
حالا پس از گذشت چندین سال جنبش حمایت از پشتون های پاکستان به رهبری منظور پشتین لغو این قوانین را از خواستههای عمده خویش عنوان کرده و همه روزه دایره قدرت مردمی این جنبش در حال صعود می باشد.
آنچه را پیش از این حکومت پاکستان، سازمان استخباراتی و ارتش آن کشور با خود بر آورد کرده بودند جنبش پشتونها تمام آن را طور غیر قابل انتظار برهم زد و این جنبش روح آزادی خواهی، برابری و همزیستی مسالمتآمیز را همانند خانهای پیشین پشتون، به دور از افراطگرایی دینی در حال به نمایش گذاشتن است.
بیانیه ها و سخنرانیهای منظوراحمد پشتین، رهبر جوان این جنبش در انتقاد از سیاستهای پاکستان در قبال افغانستان و همسویی با سیاستهای افغانستان، باعث سراسیمگی و دستپاچگی حکومت ، استخبارات و ارتش پاکستان شده است اوضاع پیش آمده ایجاب می کند تا دولت افغانستان بهره برداری لازم را از جو به وجود آمده نماید.
با آن که پس از شکل گیری و قدرتمند شدن جنبش حمایت از پشتون ها حکومت پاکستان تلاش کرد تا با جا دادن افراد صادق و تحصیل کرده از قوم پشتون رهبری این جنبش را از صحنه برداشته و با دادن وعدههای کوتاه مدت و بازیهای سیاسی این جنبش را از هم بپاشاند اما اعضای جنبش فریب این عمل حکومت پاکستان را نخورده اند و این عمل نه تنها میتواند برای پشتونهای آنسوی دیورند صفحه ئ جدید سیاسی را در تاریخ پاکستان باز نماید، بلکه همچنان می تواند تاثیرات مستقیم در فروکش و مهار جریانهای تندرو و افراطی داشته باشد که زاده سیاستهای نادرست پاکستان در منطقه است.
آنچه امروزه برای حکومت پاکستان به یک درد سر بزرگ تبدیل گردیده بی توجهی و قلدری های حکومت و استخبارات پاکستان به خواست های مشروع انسانی اقلیت ها در این کشور می باشد ، بناءً نباید اقلیت ها را دست کم گرفت ؛ زیرا انسانیت واژه ایست که می تواند پیوند مشترک بین تمام اولاد بشر باشد.
ارج گزاری به تمام اقلیت ها و برخوردار ساختن شان از حقوق انسانی و مدنی یک کشور می تواند پشتوانه ئ بزرگی در همزیستی مسالمت آمیز نه تنها در پاکستان و افغانستان بلکه در تمام جهان باشد.
هرگاه حکومت افغانستان بتواند از فرصت های به وجود آمده بر علیه سیاست های مغرضانۀ حکومت پاکستان در تغییر سیاستهای این کشور، در قبال افغانستان به صورت مثمر استفاده نماید در کار تأمین امنیت کشور مؤثر واقع گردد زیرا با برچیده شدن بساط افراط گرایی از مناطق قبایلی می تواند در کار سرکوب طالبان و سایر تروریستان موفقیت های مزیدی را بدست آورد.