ایران له ډېر وخت راهیسي په افغانستان کې قومي اختلافاتو ته لمن وهي. خو د ملي یووالي د حکومت له جوړېدو وروسته د ایران دا ډول هڅې لا منظمې او سیستماتیکې شوي دي.

د دې ادعا د ثبوت لپاره توضیح ته اړتیا نشته ځکه چې که هر څوک ایراني رسنۍ وګوري په خپله به پوی شي چې څه وايي او څه غواړي.

لاندې مطالب له ایرانیو رسنیو کټ مټ رااخیستل شوي دي:

پس از حضور حکمتیار در کابل دامنه تنش‌های قومی به پارلمان افغانستان نیز کشیده شده نماینده پکتیا در دیدار با حکمیار اظهار داشت که پشتون‌ها حق خود را در این کشور نگرفته‌اند.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «راضیه سادات منگل» نماینده پکتیا در پارلمان افغانستان در دیدار با حکمتیار گفت: « با وجودی که ما پشتون‌ها اکثریت هستیم، حق خود را نمی‌توانیم بگیریم. با آمدن شما این خالی‌گاه پُر می‌شود».

رهبر حزب اسلامی در پاسخ به منگل تصریح کرد که اقوام پشتون برای دست یافتن به حقوق خود باید همه با هم متحد شوند.

هفته‌های گذشته نیز پس از ورود حکمتیار به کابل، صحن پارلمان افغانستان نیز شاهد کشمکش بین موافقان و مخالفان رهبر حزب اسلامی بود.

برخی از اعضای پارلمان افغانستان، اشرف غنی را به انحصار قدرت و حذف سایر اقوام و جریان‌های سیاسی با استفاده از حکمتیار متهم می‌کنند.

گفته می‌شود که اشرف غنی و حکمتیار که از اقوام «غلجایی» پشتون محسوب می‌شوند بنابراین برای حذف سایر اقوام و جریان‌های سیاسی و تغییر موازنه قدرت در عرصه سیاسی افغانستان تلاش می‌کنند.

یادآوری می‌شود که رهبر حزب اسلامی از طالبان و ائتلاف شمال در گذشته شکست خورده است و تلاش می‌کند تا با مطرح کردن مسائل قومی بار دیگر در راس اقوام پشتون به ویژه قوم غلجایی قرار گیرد.

«هدایت افغان» کارشناس مسائل سیاسی در این مورد اظهار داشت تشکیل حکومت وحدت ملی در واقع باعث تنش‌های جناحی و قومی در ساختار حکومت افغانستان شده و این تنش‌ها با بازگشت حکمتیار به عرصه سیاسی در کابل بار دیگر شدت گرفته است.

برخی می‌گویند که حکمتیار با استفاده از هر آدرسی برای تبدیل شدن به یک جناح سیاسی قدرتمند تلاش می‌کند.

رهبر حزب اسلامی در گذشته نیز با استفاده از هر فرصتی نسبت به «اقلیت»‌های سیاسی، مذهبی و قومی هم مواضع خصمانه روی دست گرفته بود و تلاش کرد که با نمایش قدرت و ایجاد شکاف قومی معادلات سیاسی را به نفع خود تغییر دهد.


پس از تشدید تنش‌های سیاسی اخیر در کابل و انتقادهای سخت رهبران جهادی از اشرف غنی برخی از احزاب و جریان‌های سیاسی نشست‌های مشورتی رئیس جمهور افغانستان را تحریم کردند.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، پس از نشست هفته گذشته احزاب سیاسی و رهبران جهادی در خیمه لویه جرگه که از عملکرد رهبران حکومت وحدت ملی انتقاد کردند؛ برخی از مجاهدین و احزاب سیاسی نشست‌های مشورتی ریاست جمهوری افغانستان را تحریم کرده‌اند.

«مسعودترشتوال» سخنگوی شورای حراست و ثبات افغانستان اعلام کرد که نشست‌های مشورتی رئیس جمهور افغانستان، نمادین و فاقد محتوا بوده و جنبه تبلیغاتی دارند.

وی به طلوع نیوز گفته که اعضای شورای حراست و ثبات افغانستان این نشست‌ها را تحریم کرده‌اند.

«جبهه ملی نوین» افغانستان نیز با تحریم نشست‌های مشورتی رئیس جمهور این کشور اعلام کرده که اشرف غنی در این نشست‌ها مشاوره احزاب سیاسی را نادیده می‌گیرد و تنها به گزارش‌ها اکتفا می‌کند.

«انوارالحق احدی» رئیس این حزب گفت: «ما از این حکومت فوق‎العاده ناراضی هستیم، فکر می‎کنم که این وظیفه حکومت است که استعفا دهد و بگذارد دولت جدیدی روی کار بیاید».

«فتانه اسحاق گیلانی» مسئول اجتماع زنان افغانستان نیز اظهار داشت اشرف غنی از خود یک دیکتاتور ساخته و به دامن غرب پناه برده است. هیچ طرحی برای تامین منافع ملی، پایان جنگ و تامین امنیت در افغانستان ندارد.

وی افزود: از رئیس جمهور افغانستان نه تنها رهبران جهادی، بلکه مردم افغانستان نیز از عملکرد وی ناراضی هستند.

در نشست مشترک احزاب سیاسی و رهبران جهادی که هفته گذشته در خیمه لویه جرگه برگزار شد، اشرف غنی از سوی رهبران جهادی و سران احزاب سیاسی به انحصارگرایی قدرت، اعمال سیاست حذفی و به حاشیه راندن رهبران جهادی سابق متهم شد.


حزب اسلامی حکمتیار با انتشار بیانیه‌ای از معرفی حدود چهار هزار نفر از اعضای این حزب به وزارت دفاع افغانستان برای پیوستن به ارتش و نهادهای امنیتی افغان خبر داده است.

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، با وجود تنش‌های اخیر و اتهامات منتقدان اشرفغنی مبنی بر تلاش برای سیاسی کردن نیروهای امنیتی افغان، سخنگوی حزب اسلامی از معرفی هزاران عضو این گروه به وزارت دفاع افغانستان برای استخدام در نهادهای امنیتی افغان خبر داده است.

این در حالیست که ادغام نیروهای حزب اسلامی در نیروهای امنیتی افغان نگرانی‌های گسترده‌ برخی از نمانیدگان افغان، احزاب و جریان‌های سیاسی را برانگیخته است.

در حالی منتقدان، اشرف غنی را متهم به سیاسی ساختن نیروهای امنیتی افغان می‌کنند که جامعه جهانی و کارشناسان بارها درباره سیاسی و جناحی شدن نیروهای امنیتی افغان هشدار داده‌اند.


وزیر دولت در امور اصلاحات امنیتی و رئیس سابق امنیت ملی افغانستان با انتقاد از شیوه استقبال از حکمتیار توسط دولت اعلام کرد ریاست‌جمهوری افغانستان در مراسم استقبال از حکمتیار با وی مانند یک قهرمان رفتار کرد.

وی تصریح کرد: شیوه استقبال ارگ ریاست‌جمهوری از حکمتیار بسیار اشتباه بوده و من با همین موضوع مخالف هستیم، مراسم استقبال از حکمتیار در حالی با حضور مقامات ارشد نهادهای دولتی و غیردولتی برگزار شد که رهبر حزب اسلامی در سخنرانی خود نه از بخشیده شدنش قدردانی کرد و نه به خاطر کشتار همان سربازانی که امروز امنیت وی را تامین می‌کنند، ابراز پشیمانی کرد.

از سویی هم روز گذشته رهبران جهادی و برخی از احزاب سیاسی در نشست مشترکی که در خیمه لویه جرگه در کابل برگزار کرده بودند اشرف‌غنی را به اعمال روند حذف سیاسی متهم کردند.

«پدرام» رئیس حزب کنگره ملی نیز در یک نشست خبری مدعی شده بود که اشرف‌غنی با استفاده از حکمتیار درصدد تحکیم سلطه یک قوم خاص و سرکوب سایر اقوام و جریان‌های سیاسی در افغانستان است.

تنش‌های سیاسی در کابل بر اثر حصر «ژنرال دوستم» و برکناری «احمدضیا مسعود» از سمتش به عنوان نماینده ویژه ریاست‌جمهوری با ورود حکمتیار به کابل و همچنین حضورش در صحنه سیاسی تشدید شده است.


معرفی وزارت کشور افغانستان به عنوان قلب فساد اداری اوج قومیت‌گرایی اشرف‌غنی است

خی از نمایندگان پارلمان، انتقاد اشرف غنی از وزارت کشور افغانستان را به دلایل قومی و جناحی مرتبط می‌دانند.

«زهیر سعادت» نماینده افغان در پارلمان گفت: اظهارات اشرف غنی ناشی از تعصبات قومی بوده است.

وی افزود: «فساد را جنبه قومی دادن، عمق تعصب رئیس جمهور را نشان می‌دهد و کاش اشرف غنی مساله شایسته سالاری را مطرح می‌کرد و واقعیت‌ها را در نظر می‌گرفت.»


دا یوازې د یوه ایراني اژانس د وروستیو څو ورځو راپورونه او خبرونه دي.

د دغه اژانس د هر خبر په پای کې ولسمشر غني په قومپالنې تورن شوی دی. ایرانیان او په افغانستان کې له دوی سره تړلې رسنۍ غواړي په دې ډول افغان چارواکي تر فشار لاندې راولي.

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *