پولیس افغانستان که تأمین کنندۀ امنیت شهرها و روستاهای سراسر کشور می باشد پس از بر چیده شدن بساط طالبان یکبار دیگر تشکیلات این وزارت از صفر شروع به فعالیت نمود و در حال حاضر حدود یکصد شصت هزار تن در چهار چوب پولیس ایفای وظیفه می نمایند.

به اساس گقته های وزارت داخله تشکیل پولیس افغانستان تکمیل گردیده و منسوبین پولیس همین اکنون در حال اجرای وظایف امنیتی در سراسر کشور می باشند و همه روزه در کنار سایر نهادهای امنیتی فعالیت های خویش را در مقابله با تروریستان و دیگر متخلفین اجراء می نمایند.

آنچه را در این نوشتار روی آن تمرکز صورت می گیرد شیوه های مبارزه پولیس با هراس افگنی ، چک ، کنترول ، بازرسی (تلاشی) ، طرز برخورد با مردم و شناسایی مشکوکین در جریان اجرای وظایف می باشد زیرا یکی از بارز ترین نکات در تثبیت افراد متخلف ، قانون شکن و هراس افگن رشد انگیزۀ روانکاوی و آموزش مهارت های روانشناسی برای یک منسوب پولیس می باشد.

شاید این سوال خلق گردد ؛ در شرایطی که اکثریت سربازان پولیس را جوانان بیسواد و کم سواد تشکیل می دهند چگونه می توان آنان را آراسته با مهارت های روانشناختی ساخت ؟

ساده ترین پاسخ است که می توان با دروس نظری و مثال های زنده حتا سربازان را چگونگی برخورد با شهروندان و شناسایی مجرمین و هراس افگنان را آموخت.

به گفته دولتمردان کشور حالا که نیروهای مخالف حکومت در میدان های رو در رو توان مقابله را با نیروهای امنیتی کشوراز دست داده اند و یکی از شیوه هایی را که در این اواخر تروریستان بیشتر روی آن تمرکز نموده اند، انجام حملات موتربم و انتحاری بالای اماکن عمومی ، مساجد ، مکاتب ، بانک ها و غیره اهداف می باشد بناءً در کنار کار خسته گی ناپذیر ارگان های کشفی و استخباراتی  یکی از گزینه های موثر در جلوگیری کشف و خنثا سازی پلان های دشمن بیداری بخش های امنیتی و پولیس در ایست های بازرسی شهری و دروازه های وردی شهر ها می باشد.

ویس احمد برمک وزیر امور داخله افغانستان با آن که یکی از مدیران خوب و کادرهای کارکشته ئ حکومت وحدت ملی محسوب می گردد هرچند در آغاز احراز پست وزارت داخله وعده های چرب و نرم زیادی را در راستای اصلاحات در پولیس نموده بود اما تا کنون به این معضلۀ مهم رسیده گی ننموده و در این راستا گام های عملی نه بلکه طرح های ابتدایی را نیز روی دست نگرفته است.

بناءً بهتر خواهد بود رهبری وزارت داخله بدون از دست دادن زمان و با استفاده از مشاورین کار کشته ئ خارجی که این وزارت  را در کار آموزش پولیس همکاری می کنند مهارت های لازم روان شناختی و چگونگی برخورد با شهروندان را در کوتاه مدت برای آنعده از پرسونل پولیس که مسئولیت بازرسی و وظایف شهری را به عهده دارند ذریعۀ کورسهای کوتاه مدت تدریس و ترفندهایی را که تروریستان و سایر متخلفین در رویارویی با پولیس به کار می برند به منسوبین پولیس بیاموزند.

به عنوان مثال هرگاه در ایست های بازرسی یک سرباز پولیس را بنام قومندان صدا بزنید شما را بدون بازرسی رها می سازد در حالی که ممکن شما حامل مواد مخدر، منفجره یا اسلحه باشید و همین طور سایر ترفند هایی که در رویارویی با ایست های بازرسی به کار برده می شود.

به باور من هرگاه رهبری وزارت داخله در کنار اکمال کمی پولیس، توجه خود را به کیفیت آن نیز معطوف نماید می تواند دست آوردهای قابل ملاحظه ای را در کار تأمین امنیت داشته باشد زیرا پولیس روانشناس در یک نگاه می تواند مجرم را شناسایی و بازرسی نماید.

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *