استاد عارف نظری
خروج نیرو های خارجی از افغانستان از مسایل جنجال بر انگیز در مذاکرات صلح میان آمریکا و گروه طالبان است. گروه طالبان خروج بدون قید و شرط نیرو های خارجی را مطالبه دارند اما ایالات متحده و حکومت افغانستان در این موارد ملاحضات دارند. گرچه در مذاکرات صلح روی خروج نیرو های خارجی بحث های جدی صورت گرفته است و قبلاً هم برای خروج نیرو های خارجی از افغانستان تقسیم اوقات دو تا پنج سال در نظر گرفته شده بود اما از سوی گروه طالبان پذیرفته نشد.قبلا هم ریس جمهور ترامپ تاکید به خروج کامل نیرو های آمریکایی از افغانستان حرف ها و سخن های زده بود اما در آخرین گفتگو خود با رادیو فاکس آمریکا اظهار داشت که میخواهد پس از توافق صلح با طالبان نیر از 14 هزار نیرو نظامی خود 8600 تن را در افغانستان حفظ کند وی اظهار داشته است که آمریکا میخواهد حضور خود را همیشه در افغانستان حفظ کند. این مسله در حالی مطرح میشود که گفت و گو های آمریکا و طالبان در حال نهای شدن است . در این نوشتار تلاش میکنیم با صرف نظر نهایی شدن توافق نامه صلح میان گروه طالبان و آمریکا نگرانی های آمریکا را به منظور حفظ خود در افغانستان بیان نمایم.
ایالات متحده آمریکا بعد از جنگ دوم جهانی در 9 و 11 سپتامبر 2001 مورد حمله گروه تروریستی القاعده و متحدان او به وزارت دفاع این کشور و برج های تجارت جهانی قرار گرفت. از آن زمان سیاست خارجی ایالات متحده مبتنی بر سیاست پیشدستانه است بدین معنی قبل از این که گروه های ترویستی به ایالات متحده برسند باید در ریشه خنثی شوند تا که منافع امریکا نتواند مورد تهدید قرار بگیرد. روی همین دلیل وارد جنگ با رژیم طالبان به منظور نابودی شبکه القاعده از متحدین رژیم طالبان در سال 2001 در افغانستان گردید. با گذشت 19 سال مبارزه علیه تروریسم هنوز هم تروریسم نتوانسته است در این جغرافیا نابود شود بلکه برعکس کشورهای مدافع تروریسم جهانی این پدیده را در عقب پرده ها تقویت نموده و بر خلاف منافع آمریکا می چرخاند. ایالات متحده آمریکا با گروه طالبان به عنوان گروه مخالف سیاسی دولت افغانستان روی موضوع عدم ارتباط این گروه و یا قطع روابط این گروه با گروه های ترویستی دیگر و مبارزه مشترک علیه این گروه های به توافق رسیده است اما نگرانی او هنوز هم پابرجاست. ایالات متحده آمریکا به این عقیده است که در صورت خروج کامل نیرو های این کشور از افغانستان ممکن گروه ای تروریستی دیگر این مکان را تبدیل به مرکز خود نموده و منافع ایالات متحده را تهدید نمایند . به همین لحاظ با وجود تعهد مشترک با گروه طالبان متعقد است که باید حضور خود را تا دراز مدت، تا زمانی که تروریستان توانایی تهدید منافع آمریکا را از دست بدهند خود را در افغانستان حفظ نماید.
از طرف دیگر واکنش های در ایالات متحده آمریکا هم از سوی سناتوران برجسته این کشور و نظامیان این کشور شدت گرفته است . لیندسی گراهام از سناتوران برجسته سنای امریکا از پیامد های خروج نیرو های خارجی از افغانستان به حکومت این کشور هشدار داده و گفته است که تا یک ماه دیگر لایحه ای را از بهر جلوگیری از پیامد ها بد خروج نیرو های آمریکا از افغانستان به کانگرس این کشور معرفی خواهد نمود. این لایحه وزیران دفاع و خارجه آمریکا را ناگزیز خواهد ساخت تا اظمینان بدهند که افغانستان پس از بیرون شدن نیرو های آمریکایی خطر یک حمله دیگر هراس افگنانه را به آمریکا ایجاد نمی کند.
در صورت تصویب این لایحه از سوی کانگرس وزیران دفاع و خارجه هیچ تضمین برای این مورد داده نمیتوانند به همین دلیل در آخرین نشست خبری ریس ستاد ارتش آمریکا و وزیر دفاع این کشور آنها اعلان داشتند که حضور خود را در افغانستان حفظ خواهند کرد.
دیدگاه ها در مجلس سنا وکانگرس آمریکا به این عقیده اند که طالبان تا هنوز با القاعده ارتباط دارند و نمیشود که به آنها اعتماد کرد.زیرا رابطه های طالبان با القاعده با قوت ادامه دارد . رهبران این گروه با هم دیگر متعهد هستند و با هم در یک صف علیه ما می جنگند ما نمی توانیماز آنها پیمانی را بدست بی آوریم و نمی توانیم امنیت خود را به دست کسانی بدهیم که به اسامه بن لادن پناه داده بودند.
آقای ترامپ قبلاً به خروج کاملا نیرو های خارجی و حفظ نیرو های استخباراتی خود در افغانستان تاکید نموده بود اما دیده میشود که استراتیژیست های سیاست خارجی ایالات متحده توانسته اند که رهبر کاخ سفید را متقاعد سازند تا نگرانی های دولت مردان آمریکا جدی است و نباید ایالات متحده امریکا تجربه خروج نیرو های این کشور از عراق را یکبار دیگر تجربه کند.
البته قابل ذکر است که حضور آیالات متحده آمریکا بر اساس توافق نامه امنیتی در افغانستان میتواند برای این کشور مفید تمام شود بخصوص بعد از توافق صلح زیرا تجربه نشان داده است که بعد از هر صلح در افغانستان روی تقسیم قدرت منازعه صورت گرفته است که این کشور را به عقب کشانیده است . بناءً به دلیل این که نظام افغانستان حفظ شود و نیرو های امنیتی و دستگاه حکومتی این کشور از سوی ایالات متحده آمریکا و جامعه جهانی حفظ شود و از بحران کشانیدن این کشور از سوی حلقات داخلی جلوگیری شود حضور این کشور تا مدتی لازمی میباشد.