بعد از سفر دونالد ترامپ به افغانستان و ملاقات او با ریس جمهور غنی حالا زلمی خلیزاد برای چانه زنی ها وارد کابل شده است. او با سران حکومت وحدت ملی دیدار نموده و روی چگونگی آغاز دوباره گفتگو های صلح میان ایالات متحده آمریکا و گروه طالبان تبادل نظر نموده است. قبلاً ایالات متحده آمریکا با به حاشیه کشانیدن حکومت افغانستان در نو دور مذاکرات صلح شاهد شکست استراتیژیک در مقابل طالبان شده بود اما ریس جمهور ترامپ با لغو مذاکرات این شکست را جبران نمود.زیرا لابی گری های که حکومت افغانستان در کانگرس و مجلس سنای این کشور انجام داد توانست دیدگاه ریس جمهور آمریکا را نسبت به پروسه صلح افغانستان دچار تغیر سازد. اما این بار نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا زلمی خلیلزاد با توجه به نقش حکومت افغانستان در پروسه صلح و حمایت جهانی از حکومت افغانستان و تاکید جهانیان بر تحقق صلح به مالکیت خود افغانان تلاش دارد تا اشتباه گذشته را تکرار نکند از طرف ایالات متحده آمریکا در نو دور مذاکرات صلح از سوء نیت طالبان نیز آگاه شده زیرا طالبان به آنچه که میگفتند باورمند نبودند و تلاش میکردند تا صلح را یک جانبه تحقق بخشیده و دستاورد های مردم افغانستان و تلاش های آمریکا را نادیده بگیرند و حکومت ایالات متحده را بفریبند اما به این خواسته خود نرسیدند.
زلمی خلیلزاد این بار به کابل آمده است تا به جزییات با سران حکومت وحدت ملی در مورد چگونگی آغاز و دوام این پروسه صحبت نماید. زیرا آمریکا متقن شده است که شکست او در پروسه صلح و نادیده گرفتن حکومت افغانستان، دست رقیبان او را در این پروسه در منطقه بالا میبرد ، زیرا همین حالا چین از آمادگی های خود برای نشست میان افغانان سخن میگوید و حکومت نیز هیات خود را برای فرستادن به این نشست آماده ساخته است.
مقامات ایرانی نیز در این اواخر با ملا برادر دیدار های داشته اند، روسیه و پاکستان نیز در حال برنامه زیری های بعدی اند.بالا رفتن دست رقیبان آمریکا در این پروسه دست آمریکا را در این پروسه کوتاه میسازد و امتیازات که قرار است بدست بی آورد یک به یک از دست خواهد داد ، زیرا طالبان از حامیان خارجی بیشتر برخوردار خواهند شد و جایگاه بهتر در این روند پیدا خواهند نمود ولی برعکس آمریکا و حکومت کابل به عنوان متحد استراتیژیک نخواهند توانست خود را در موقعیت بهتر قرار بدهند . روی همین دلیل زلمی خیلیزاد میخواهد این بار آغاز گفتگو ها کاملاً با برنامه و پیش شرط بوده باشد.
پیش شرط حکومت افغانستان و ایالات متحده آمریکا آتش بس است ولی طالبان این پیش شرط را تا به توافق نرسیدن به ایالات متحده متنفی خوانده اند. چگونگی دست یافتن و تحقق پیش شرط و تجلی این دستاورد برای آقای ترامپ در این شب و روز انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا خیلی مهم تلقی میشود. دونالد ترامپ به شدت در این روز ها در پی امتیاز صلح در افغانستان است تا بتواند رای خوبی در آمریکا برای این دستاورد خود بدست بی آورد. روی همین دلیل زلمی خلیلزاد تلاش دارد تا هر چی زودتر این گفتگو ها آغاز و پیش شرط از سوی طالبان قبول گردد تا به اطلاح عام یک تیر دو پاختک شکار شود یعنی هم آتش بس صورت بگیرد و هم گفتگو ها آغاز شود، این دستاورد برای دونالد ترامپ یعنی تحقق صلح در افغانستان و کلید رفتن دوباره به کاخ سفید، زلمی خلیلزاد کابل آمده است تا این خواسته ها را تحقق ببخشد از طرف ممکن روی انتخابات ریاست جمهوری و به بحران کشیده شدن این روند گفتگو های عمیق میان طرفین به راه افتاده باشد اما این که در این مورد چی چیز های گفته شده است در دسترس رسانه ها تحلیلگران و نویسنده گان قرار نگرفته است. اما به نظر میرسد که حضور زلمی خللیزاد خالی از بحث جدی در مورد صلح که این مورد تایید شد و مورد انتخابات نخواهد بود.