با آن که حکومت وحدت ملی به اساس یک توافق سیاسی به وجود آمد. ریاست اجرائیه در چوکات حکومت ایجاد گردید و کار ها به نحوی میان ریاست جمهوری و ریاست اجرایی تقسیم شد مگر با آنهم در کنار کاستی ها خوبی هایی نیز وجود داشت.
در این مبحث چگونگی کاربرد به ادبیات سیاسی حکومت وحدت ملی و نقاط بارزی که در آن وجود دارذد می پرادزم چون سایر دوستان قلم به دست مان به حد کافی در مورد چالش ها و نقاط ضعف قلم زده اند.
هر گاه واقع بینانه تر به دست آوردها و تلاش های پیگیر حکومت وحدت ملی در سطح ملی و بین المللی نظر اندازی شود حکومت وحدت ملی توانسته است با ادبیات سیاسی قوی تر از حکومت های زمان کرزی ظاهر شود که بر خی از آن را به گونه نمونه در این جا می آورم.
حکومت وحدت ملی، به خاطر خودکفایی و رسیدن به ثبات در کشور با وجود فساد گسترده ، ضعف اقتصاد مردمی و نبود زیربناها، روی ایجاد تحرک در برنامههای اقتصادی متمرکز شد، که اساس آن را دیپلماسی فعال اقتصادی، مهار آبها، توسعه ظرفیت اقتصادی کشور، تولیدات داخلی و توجه به منابع داراى عواید تشکیل میدهد؛ که نتیجه این رویکرد پیشرفتهای محسوس در عرصههای مذکور می باشد.
_ افزایش عواید دولت ، افتتاح بندر چابهار، آغاز کار عملی پروژه کاسا، عضویت افغانستان در سازمان تجارت جهانی ، اتصال افغانستان به چین از طریق خط آهن ، احداث و افتتاح خط آهن میان افغانستان و ایران ، افتتاح بند دوستی افغان-هند در ولایت هرات، تکمیل فاز دوم بند برق کمال خان نیمروز ، آغاز کار اعمار فاز سوم بند کجکی در ولایت هلمند،عقد قرارداد ساخت بند بخش آباد در ولایت فراه، تکمیل کار دیزاین بندهای شاه توت ولایت کابل و گمبیری ولایت کنر، تکمیل و بهره برداری شبکههای توزیعی برق در مارمول ولایت بلخ و رباط ولایت هرات، تکمیل و بهره برداری پروژه مسکونی خواجه رواش ، افتتاح و بهره برداری بلاک های شش منزله پروژه قصبه، آغاز کار بازسازی و احیای مجدد قصر تاریخی دارالامان و ده ها مورد دیگر از مواردی اند که دست آورد حکومت وحدت ملی را در بخش دستآوردهای اقتصادی شکل داده است.
_ آغاز کار بازسازی و اعمار مجدد کانال ننگرهار ، بازسازی و احداث جدید 700 کانال بند، جوی و سیفون، توزیع 50 هزار تُن تخم اصلاح شدهِ گندم به دهاقین ، گسترش زمینهای تحت کشت زعفران به 1517 هکتار ، احداث ده ها سردخانه بزرگ میوه در شش ولایت ، احداث 2700 ذخیره خانه کوچک، حفاظت و احیای 18 هزار هکتار جنگل و افزایش میزان صادرات گیاهان دارویی به ارزش بیش از 200 میلیون دالر در بخش های کشاورزی از کارکرد های حکومت وحدت ملی می باشد.
_ باید گفت که پیش از حکومت وحدت ملی، مسئولیتهای امنیتی بر عهده قوای مجهز و پیشرفته و 140هزار نفری ناتو بود که از حمایتهای مدرن استخباراتی و پوشش کامل هوایی کامل بهره میبردند.
با آن که در ابتدای تشکیل حکومت وحدت ملی با وجود سَیطره فرهنگ وابستگی به نیروهای بینالمللی در جامعه، نیروهای افغانستان مسئولیتهای امنیتی را به گونه کامل عهده دار شدند و در حال حاضر بدون حمایت جنگی نیروهای بین المللی در نبرد با دشمن قرار دارند. از جمله نیروهای کماندو که به وسائل و تأسیسات پیشرفته تجهیز شدند و برای سرکوب دشمن موثرترین عملیات شبانه را اجرا می کنند.
با تجهیز بیشتر نیروها، مبارزه با فساد در قراردادها، رسیدگی و دلجویی از خانوادههای شهدا، مجروحین و سربازان توسط شخص رئیس جمهور و رئیس اجراییه ارائه تعریف واضح تر از دوست و دشمن، مورال نیروهای نظامی حفظ شد و برای اولین بار طیارههای قوای هوایی کشور، مواضع دشمن را بمباران کردند و موفقیتهای خوبی به دست آوردند.
تعهد کمک های سالانه پنج میلیون دالری تا سال2020 عیسوی برای تأمین هزینه و مصارف نیروهای امنیتی و دفاعی در نشست وارسا، کمک بیش از 45 فروند طیاره مختلف النوع از سوی کشورهای ایالات متحده امریکا و هندوستان ، محموله کمک نظامی چین به ارزش 73 میلیون دالر به حکومت و کمک 10000 میل کلاشینکوف از سوی روسیه برخی از مواردی اند که حکومت وحدن ملی به آن دست یافته است.
_ اصلاح نظام تدارکاتی، پیگیری دوسیه های بزرگ فساد ، جمع آوری پولهای سرقت شده، استرداد هزاران هکتار زمین غصب شده از چنگ زورمندان و ثبت دارایی 95 درصد مقامات بلندپایه حکومتی از اقدامات بلندی است که در راستای مبارزه با فساد صورت گرفته است.
_ معمولاًدولتها به خاطر رسیدن به ثبات و تأمین منافع ملی، نیاز به دیپلوماسی فعال و تحکیم روابط بینالمللی دارند. حکومت وحدت ملی برای حفاظت از حاکمیت ملی و رسیدن به مناسبات پایدار بر اساس منافع متقابل در سطح بینالملل، رویکرد اصولی را نسبت به سیاست خارجی در پیش گرفته است.
به همین منظور حکومت وحدت ملی با اشتراک فعال در نشست های بینالمللی و منطقوی متعدد و تحکیم روابط با کشورها و سازمانهای بینالمللی، به خوبی توانست توجه کشورها را برای ثبات دائمی در افغانستان جلب نماید.
اشتراک افغانستان در نشست سارک، کنفرانس لندن، نشست بریکس در روسیه، تکمیل پروژه توزیع پاسپورتهای کمپیوتری در نمایندگیهای سیاسی و قونسلی افغانستان، تثبیت هویت و تعویض پاسپورتهای پاکستانی شهروندان افغانستانی مقیم عربستان، امضای موافقت نامه رفع ویزه در پاسپورتهای سیاسی میان افغانستان و هندوستان، نهایی سازی پنج موافقت نامه همکاریهای دو جانبه میان هندوستان و افغانستان، امضای موافقت نامه همکاریهای امنیتی میان افغانستان و ترکیه، امضای تفاهم نامه مشورتها میان وزارتهای امور خارجه افغانستان و ترکیه، امضای موافقتنامه استراتیژیک میان افغانستان و تاجیکستان، امضای دو سند همکاری در عرصه اطلاعاتی و استخباراتی با ترکمنستان، امضای بیشتر از20 موافقت نامه همکاری های دوجانبه میان افغانستان و تاجیکستان، قرغیزستان، ترکمنستان، امضای موافقتنامه میان افغانستان و یونان در مورد ایجاد نمایندگیهای سیاسی و ده ها موارد دیگر نیز گوشه ای از ادبیات سیاسی حکومت وحدت ملی در روابط خارجی با کشور ها می باشد.