ضرورت به تنویر مردم، برای افغان هایی که به مصداق «درک بیشتر، درد بیشتر» کار می کنند، به فرض کاری مبدل شده است. در این راستا، سالانه شمار زیاد افغان ها هر یک به نوبت و بضاعت خویش سعی می کنند خلای مُعضلات بیشتر نشود. در این میان، کار فرهنگی به معنی اصل روشنگری، ظرفیت های این عرصه را به ایثار و قربانی هایی نیز کشانده است که باوجود هزینه های عمر و سرمایه، حتی از حقوق معنوی خویش به درستی مستفید نمی شوند. فقر اقتصادی شدید، فرهنگیان افغان را به صبوری می کشاند تا براساس مسوولیت های وجدانی، پاداش خویش را به مرحمت الله واگذار کنند.
در عرصه ی زبان ملی پشتو، پشتکار ستودنی به میان آمده است که هرچند کمی و کاستی دارد، اما با رونق کار فرهنگی، چاپ کتاب و نشریات و متمم خدمات رایگان فرهنگی، به جریان عظیم فکری مبدل می شود.
ارائه ی خدمات از رهگذر فراهم آوری رایگان محصولات فرهنگی، به خصوص برای افغان هایی که توان خرید ضعیف دارند، اما مشتاق مطالعه اند، آدرس هایی را معرفی می کند که وقتی به حجم و انبوه شماری توجه می کنیم، از این که بعضی افغان های باوجدان با کمال ایثار، پول و وقت خویش را هزینه می کنند تا با کمترین پاداش معنوی و مادی، مردم را آگاه کنند، نمی توان از ستایش خودداری کرد.
وب سایت «کتابتون» در شمار آدرس های مهم فرهنگی افغان ها، مثال خوب ارائه ی کتب پشتو هم به شمار می رود. در پُستی که در صفحه ی فیس بوک این وب سایت گذاشته بودند، از این که شمار کتاب های «کتابتون» به 12000 هزار عنوان رسیده، افزون بر اکثریت رایگان، فزونی کتب پشتو، مسرت بخش است.
در افغانستان در کنار تاریخ سازی، فرهنگ سازی و دولت سازی پشتون ها، در بحران چهل سال اخیر که جامعه ی آنان بیش از همه متضرر شده، کار فرهنگی عالی، موید این حقیقت است که محرک تباری، هرچند در طیف های کوچک، اما آن قدر نیرومند می باشد که با هر بهانه ای در پی تنویر مردم می براید.
از لطف دست اندرکاران وب سایت وزین و جامع «کتابتون» که همه روزه به غنای آن افزوده می شود، من نیز مستفید شده ام.
هموطنانی که مرا می شناسند، می دانند که در شمار افغان های فعال، به خصوص از قوم معزز پشتون، در 15 سال کار به میهن، مردم و تبار، تبیین کرده ام که تحمل خدمات رایگان فرهنگی، چه قدر سنگین است؟ اما آن چه باعث مسرت می شود، همیاری دوستانی ست که همانند ما درک کرده اند در عرصه ی ما (فرهنگی) ناگزیر باید ایثار کرد.
افزون بر غنامندی وب سایت «دانشنامه ی افغان»، کوشیدم با نصب (اپلود) مجموعه ای از کتب و نشریات بسیار مهم که دستچین و گزیده شده اند، حداقل جایی در کنار خدمات وب سایت «کتابتون» داشته باشم. طرفه سخن این که تاکنون با اپلود 192 جلد کتاب در این وب سایت، توقع دارم این سعی رایگان، حداقل از امتیاز توجه مردم بی بهره نماند.
گرداننده گی کار فرهنگی در افغانستان، در مثال کار مجازی نیز آسان نیست. مدیریت وب سایت ها که با خطرات جدی هک رو به روند، افزون بر نگه داری آن ها که مستلزم امکانات مالی بیشتر می باشد، دغدغه ی دایم می شود که نوعیت ارائه را نیز در بر می گیرد. با طی تمام مراحل غنامندی، شریک سازی در شبکه های اجتماعی که حاوی دردسر های مخالفان است، گاه فراتر از حوصله می رود. می دانیم که در تنازع کنونی، تقابل فرهنگی که با عداوت، سعی می شود با حذف یا بهتان مانع شوند، حتی شرایط روانی دشوار ایجاد می کند.
خدا کند با این ابراز حرمت به کار ارزشمند افغان هایی که وب سایت «کتابتون» را گرداننده گی می کنند، مردم ما با استفاده از محتویات اکثراً رایگان آن، اگر موجه است که براثر ضعف اقتصادی شان نباید توقع کمک های مالی بسیار داشت، بایسته است با درک زحمات شماری که فقط با مسوولیت های وجدانی خدمت می کنند، خدمات مصلح هموطنان را حتماً خبررسانی کنیم. با چنین عملی، پاداش معنوی شاید بتواند تا اندازه ای برای افغان هایی موثر واقع شود که با حقوق معنوی می توانند با تشهیر اجتماعی، کمی از مشکلاتی بکاهند که بر اثر ضعف مالی به وجود می آیند. به هر حال، ما هم همچنان اعتقاد داریم: ««خداوند (ج)، اجر کسانی را بدهد که مردم را بدون چشم داشت، آگاه می سازند!» (نقل اجتماعی)
یادآوری:
از طریق لینک های زیر، از محتویات وب سایت وزین «کتابتون»، استفاده کنید!
لینک عمومی وب سایت:
لینک کتابخانه ی من:
https://www.ketabton.com/profile/9041/mustafa-omarzai