دونالد ترامپ به عنوان یک سیاستمدار تازه کار اما بازرگان کارکشته در شرایطی خروج کشورش را از برجام اعلام داشت که شماری از متحدان امریکا مخالف این تصمیم وی بودند زیرا به باور آنان بدیل مناسب تر از برجام وجود ندارد و این کار ترامپ زمینه را برای از سرگیری فعالیت های هستوی کشور ایران فراهم می سازد.

پیش از آن که امریکا خروج خویش را از موفقت نامه برجام اعلام نماید ، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجۀ ایران در مصاحبه با شبکه تلویزیونی المانیتور گفته بود که: ” دولت ترامپ هیچ وقت در برجام نبوده است آنها در ۱۵ ماه گذشته سعی کردند مطمئن شوند که ایران از منافع اقتصادی برجام بهره‌مند نشود، بنابراین هر کاری که آنها طی سه هفته آتی می‌کنند تفاوتی با گذشته نخواهد داشت. به‌ واسطه سیاست هایی که آنها طی ۱۵ ماه گذشته پیگیری کرده‌اند، تأثیرات اقتصادی بر ایران را کاهش داده ‌اند، بنابراین این به ما توجیه لازم برای تصمیم‌گیری بر اساس منافع ملی‌ را خواهد داد، مبنی بر اینکه در توافق بمانیم یا نمانیم”.

ظریف تاکید کرده بود که به دلیل آنچه که ما در برجام توانسته ‌ایم در زمینه تحقیق و توسعه انجام دهیم، می‌توانیم برنامه هسته‌ ای را به‌ نحو پیشرفته‌ تر از قبل برای مقاصد صلح‌آمیز آغاز کنیم و یکی از گزینه‌های پیشِ‌ روی ایران احتمالاً از سرگیری برنامه های هسته ای به شکل متفاوت تر از پیش خواهد بود.

حالا که از سه ضلع مثلث برجام یک ضلع آن ( امریکا ) از این موافقت نامه خارج شده است به وضاحت مشاهده می شود که قیمت نفت در بالاترین سطح آن ( در اولین روز کاری بازگشایی بازارهای نفت، قیمت نفت خام با جهش مواجه شد و نفت خام پایه در بازار امریکا، برای نخستین بار از نوامبر سال 2014، بالاتر از 70 دالر در هر بشکه را تجربه کرد، قیمت نفت خام برنت نیز به 75 دالر و 50 سنت در هر بشکه رسید که بالاترین قیمت از نوامبر 2014 تا کنون می باشد. از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون قیمت نفت خام پایه در امریکا 16 درصد و قیمت نفت خام برنت 13 درصد) افزایش یافته است.

و این افزایش قیمت مستقیماً بالای اقتصاد جهانی و امریکا تاثیرگذار می باشد.

از جانب دیگر با خروج امریکا از برجام تولیدات ، بازرگانی و به ویژه نفت ایران مواجه به رکود می گردد زیرا این کشور یکی از صادر کننده گان مهم نفت در منطقه است و با کاهش تولیدات نفت سرمایه ملی این کشور را دچار سراسیمگی و از هم پاشیده گی نماید بناءً موافقت نامه برجام از دید حقوقی منطقی ترین توافق نامه ای بود که در مورد ایران به امضاء رسیده بود اما تا کنون به درستی روشن نیست که ترامپ با خروج از برجام کدام اهدافی را دنبال می کند.

احتمالاً ترامپ با استفاده از تجارب بازرگانی خویش به این موضوع پی برده است که با خروج از برجام می تواند ایران را به زانو در آورده یا دستکم زیر فشار های بیشتر قرار دهد.

این تصامیم در حالی اتخاذ می گردد که دولت افغانستان و قوت های بین المللی در این اواخر ایران را همکار ، تجهیز و تمویل گروه طالبان و دادن پناهگاه و مراکز تربیوی در آستان زاهدان این کشور متهم کرده اند و گفته هایی وجود که ایران با حمایت از طالبان در غرب و جنوب افغانستان در پی تقویت تروریستان طالب است زیرا ایران با عملی شدن پروژه های زیربنایی در افغانستان مشکل دارد و از همین رهگذر خروج امریکا از برجام می تواند به نفع افغانستان تمام شود زیرا با وارد شدن فشارهای بیشتر به ایران. کشور مذکور کمتر مجال خواهد یافت به تمویل و تجهیز طالبان بپردازد .

با این همه گذشت زمان می تواند پیامدهای اقتصادی و سیاسی این حرکت امریکا را در قبال ایران و اثرات آن به درستی روشن سازد.

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *