برگردان و تنظیم: شمس حقجو  

کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا که با نام اختصاری (سیکا CICA) یاد می شود،در انگلیسی شکل مکمل آن  Conference on Interaction and Confidence-Building Measures می باشد.

برای نخستین بار در سال 1992 در چهل و هفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، نور سلطان نظربایف رئیس ‌جمهور وقت قزاقستان پیشنهاد تشکیل سازمانی را داد که موضوع آن تعامل و اقدامات، راه کارها و شیوه‌های دستیابی به اعتماد سازی در آسیا را دنبال کند و به همین منظور این کنفرانس در 14 سپتامبر سال 1996 تشکیل گردید زیرا بر خلاف دیگر مناطق جهان، آسیا در آن زمان چنین ساختاری نداشت و تلاش های اولیه برای ایجاد یک ساختار مناسب، بسیار موفق نبود بناءً این ابتکار توسط تعدادی از کشورهای آسیایی پشتیبانی شد که احساس کردند چنین ساختاری نیاز به زمان دارد.

در حال حاضر کشورهای: افغانستان _ جمهوری آذربایجان_بحرین_بنگه دیش_کامبوجیا_ چین_مصر_هند_ایران_ عراق_ اسرائیل_ اردن_ قزاقستان_ قرغیزستان_کوریای جنوبی_مغولستان_پاکستان_حکومت خودگردان فلسطین_قطر_روسیه_تاجیکستان_تایلند_ترکیه_امارات متحده عربی_ازبکستان و ویتنام از اعضای این کنفرانس میباشد.

کشورهای اندونیزیا_جاپان_مالیزیا_فیلیپین_سری‌لانکا_اوکراین_ایالات متحده امریکا و سازمانهای؛ سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری اروپا، اتحادیه عرب از ناظران این کنفرانس میباشند.

کنفرانس بین المللی تعامل و اعتمادسازی آسیا(سیکا) یک مجمع چند ملیتی برای تقویت همکاری غرض ارتقاء صلح، امنیت و ثبات در آسیا میباشد.

این یک انجمن مبتنی بر شناختن این است که ارتباط صلح و ثبات در آسیا و سایر نقاط جهان وجود دارد. کشورهای عضو، با تأکید بر تعهد خود به منشور سازمان ملل متحد، معتقدند که صلح و امنیت در آسیا میتواند از طریق گفتگوی و همکاری که منجر به امنیت در آسیا شود، می باشد.

دو اسناد اساسی سیکا اعلامیه اصول مبنی بر روابط بین کشورهای عضو این کنفرانس میباشد که در جلسه نخست وزیران امور خارجه بتاریخ 14 سپتامبر 1999 در آلماتی به تصویب رسید، منشور  سیکا که در اجلاس اول تصویب شد و بار بتاریخ 4 جون 2002 نشستی در آلماتی پایتخت کشور قزاقستان برگزار شد.

سیکا سیاست خود را بر مبنای اصول برابری مستقل، عدم دخالت در امور داخلی کشورهای عضو و همکاری اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای رسیدن به هدف اصلی خود برای تقویت همکاری از طریق توسعه چند جانبه نزدیک شدن به ترویج صلح، امنیت و ثبات در آسیا همه تصمیمات را در چارچوب سیکا با اجماع انجام می دهند.

برای تبدیل شدن به عضو سیکا یک کشور باید حداقل بخشی از قلمرو اش در آسیا باشد.

در نخست پانزده کشور که این معیار را برآورده کرده بودند در نشست اول وزرای امور خارجه در سال 1999 به این پیمان پیوسته، آن را امضا کرده و عضو سیکا CICAشدند.

در حال حاضرسیکا CICA دارای بیست و هفت کشور عضو (تقریبا نود درصد از کل قلمرو و جمعیت آسیا را تشکیل می دهد).

اجلاس سران سیکا CICA هر چهار سال یکبار برای انجام مشاوره، بررسی پیشرفت و تعیین اولویت برای فعالیت های سیکا CICA تشکیل می شود. جلسه وزرای امور خارجه هر دو سال یکبار برگزار می شود. جلسات وزیران، مراکز اصلی مشاوره و بررسی همه مسائل مربوط به فعالیت های CICA  میباشد و کمیته اجرایی ارشد اغلب در هنگام ضرورت برگزار می شود.

ایجاد محیط اطمینان در میان کشورهای عضو، هدف اصلی سیکا CICA میباشد و مطالعات سیکا CICA  اقدامات اعتماد سازی و رویکرد تعاونی برای اجرای طرح ها را تشریح می کند و روش هایی را برای اجرای اقدامات اعتماد سازی تعیین می کند.

در این چارچوب اقدامات ساخت و ساز اعتماد به نفس در ابعاد اقتصادی، ابعاد زیست محیطی، ابعاد بشری، مبارزه با چالش ها و تهدیدات جدید و ابعاد سیاسی_نظامی محسوب می شود.

سیکا با توجه به مشخصات متفاوتی از کشورهای عضو و واقعیت های معمول آسیا، تصمیم گرفت تا با تحقق اقدامات ایجاد اعتماد در مبارزه با چالش ها و تهدیدات جدید و ابعاد اقتصادی، زیست محیطی و انسانی ابتکارات تازه ای را روی دست گیرد.

 تحقق بخشیدن به اقدامات اعتماد سازی در این زمینه ها باعث ایجاد حسن نیت کافی و تقویت روابط متقابل بین کشورهای عضو می شود و در نهایت می تواند به عنوان قدمی برای تحقق اقدامات اعتماد سازی در ابعاد سیاسی_نظامی باشد.

اجلاس سران کنفرانس تعامل و اعتماد سازی در آسیا (سیکا) هر چهارسال یک ‌بار با شرکت سران 27 کشور عضو، هشت عضو ناظر و سازمان بین‌المللی ناظر برگزار می‌گردد که اجلاس 2019 در شهر دوشنبه به میزبانی جمهوری تاجیکستان برگزار گردید و دکتور عبدالله عبدالله رئیس اجراییه کشور به نمایندگی از افغانستان در این اجلاس شرکت و سخنرانی نمود.

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *