درجهان امروزی تکنالوژی ارتباطی یکی از مهمترین و با ارزشترین سهولت های تکنالوژی معلوماتی است. تکنالوژی انسان های عصر امروزی را قادر ساخته تا بدون ضیاع وقت و طی نمودن فواصل دور با هم در ارتباط باشند. مبالغه نخواهند بود اگر بگویم تکنالوژی جهان با این بزرگی را تبدیل به یک قریه کوچک کرده است. در نتیجه پیشرفت روز افزون تکنالوژی تجارت نیز شکل جدید و پیشرفته را به خود اختیار کرده است. سرمایه گذاران وشرکت های تجارتی با استفاده از تجارت الکترونیک و تکنالوژی ارتباطی رشد چشمگیری را در در سرمایه و تجارت خود ملاحظه نموده اند.بناً جهت رشد فعالیتهای تجاری و اقتصادی بهتر است تجارت الکترونیک را بهتر شناخته و از مزایای موجود در آن بهره کافی ببریم.
– تجارت الکترونیک عبارت است از تعامل سیستم های ارتباطی که بواسطه آن امکان مبادله اطلاعات تجاری در رابطه به فروش محصولات و خدمات میسر میشود.
– ارتباط بین تجارت وتکنالوژی دیر زمانی است که وجود داشته و ادامه دارد. در واقع یک پیشرفت تکنیکی باعث رونق

تجارت شد و آن هم ساخت کشتی بود در حدود (۲۰۰۰) سال قبل از میلاد ( فینیقیان ) تکنیک ساخت کشتی را بکار بردند˓ تا از دریا بگذرند و به سرزمین های دور دست یابند. با این پیشرفت برای اولین بار مرزهای جغرافیای برای تجارت بازشد و تجارت با سرزمین های دیگری آغاز گردید. تجارت الکترونیک در ابتدای پیدایش خود چیزی بیش از یک اطلاع رسانی ساده تجاری نبود˓ وهرکس میتوانست محصولات خود را با استفاده از صفحات ویب روی انترنت تبلیغ نماید. معلومات گرفته شده از (۵۰۰) شرکت نشان میدهد که حدود ۳۴ درصد آنها در سال (۱۹۹۵) و حدود ۸۰ درصد آنها در سال (۱۹۹۶) از این روش استفاده کرده اند. و جالب اینکه تا پایان سال (۲۰۰۰) حدود(۲۲۰) بیلیون دالر معاملات مالی توسط صدها سایت تجاری بر روی انترنت صورت گرفته است.
مهمترین هدف در تجارت چی روش الکترونیک باشد و چی هم سنتی˓ همانا دسترسی به پول و منفعت بیشتر است. طبیعتا در این میان نقش بانکها و موسسات اقتصادی در نقل و انتقال پول بسیار حیاتی است. هنگامی که در سال (۱۹۹۴) انترنت قابلیت های تجاری خود را به نمایش گذاشت موسسات تجاری و بانکها در کشورهای پیشرفته اولین نهاد های بودند که تلاش جدی خود را برای استفاده بیشتر این روند به کار انداختند.
محصول تلاش آن ها همان بانکداری الکترونیکی امروزی است. سپس به سرعت معلوم شد که انترنت یا همان تکنالوژی ارتباطی بستر بسیار مناسب برای تجارت و فعالیت های بانکداری و اقتصادی است.
در تجارت الکترونیک و یاهم استفاده تکنالوٰژی در تجارت مزایای نهفته است که ذیلآ به شرح آن میپردازیم:
با استفاده از تکنالوژی ( انترنت ) سرمایه گذاران و شرکت های تجارتی میتواند ارتباط بسیار خوب و موثر را با مشتریان خود برقرار سازد˓ و استفاده کننده گان محصولات تولیدی خود را باخود در ارتباط داشته باشند. یکی از بزرگترین مزایای استفاده تکنالوژی در تجارت همانا بازاریابی از طریق انترنت است. در این اواخر شرکت های نسبتاً پیشرفته دارای وب سایت یا صفحه انترنتی میباشند که با استفاده از آن تمامی معلومات در مورد کمپنی خود˓ اهداف وپلان های آینده آن و محصولات تولیدی موجود در کمپنی را به دسترس مشتریان خود قرار میدهند. تکنالوژی در فعالیتهای تجاری سرعت بخشیده و باعث جلوگیری از ضیاع وقت میگردد. تکنالوژی باعث بلند بردن کیفیت محصولات تولیدی ما گردیده و تولید با هزینه کم و ارزش بیشتر را برای ما ارایه میکند.مطالعات نشان داده کمپنی ها و شرکت های تجارتی که از نعمت تکنالوژی برخوردار اند نسبت به شرکت های که از تکنالوژی محروم اند منفعت بیشتری را بدست میاورند.
متاسفانه در کشور عزیز ما افغانستان اقلیت از فعالیت ها و معاملات تجارتی با استفاده از تکنالوژی انجام میشود. در حالیکه اکثریت و یا هم تمامی فعالیت ها و معاملات تجاری با استفاده از روش سنتی تجارت انجام میشود. که این امر خود باعث عدم انکشاف اقتصاد و تجارت در افغانستان گردیده است. فلهذا دولت مجبور است تا برای رشد هرچه بیشتر فعالیت های تجاری سکتور خصوصی راتشویق به انجام تجارت الکترونیک ساخته تا از مفاد بیشتر آن به نفع کشور عزیز مان استفاده صورت گیرد.
در اخیر آرزومند یک افغانستان داری اقتصادی ملی و متقی به تولیدات داخلی هستم.
با احترام
حکمت الله (نظری)
محصل پوهنتون بین المللی اسلامی اسلام آباد
منابع و ماخذ: وب سایت ویکپیدیا
Role of IT in business book
Business IT book
Economics Revolution website