روزنامه سرخط
مافیا در پارلمان؛
گروه تحقیقاتی سرخط دریافته است، که شماری از وکلای بدخشان در ولسی جرگه در تولید و قاچاق مواد مخدر و استخراج غیرقانونی معادن دست دارند.
این افراد شامل امان الله پیمان، زلمی مجددی، ذکریا سودا، نیلوفر ابراهیمی، صفیالله مسلم و فوزیه کوفی، اند که هر کدام با داشتن ملیشههای شخصی، ولسوالیهای استراتیژیک بدخشان را میان خود تقسیم کرده اند.
این شش وکیلبدخشان در ولسی جرگه با طالبان و مخالفان مسلح دولت در رابطه اند، و برای اینکه آنان مانع فعالیت کارخانههای تولید مواد مخدر و تجارت غیرقانونی استخراج معادن این افراد نگردند، باج هنگفتی را برای آنان پرداخت میکنند.
یک منبع دولتی که نخواست نامش فاش شود، به روزنامه سرخط گفتکه امانالله پیمان درپانزده سال اخیر معادن طلا، بیروچ و زمرد ولسوالی راغستان بدخشان را به تاراج برده است.
این وکیل بدخشان همچنان چهار صد ملیشهی مسلح دارد. افراد مسلح این وکیل پارلمان اهالی این ولسوالی اند کهدر جرایم جنایی، تولید و ترافیک مواد مخدر و استخراج غیرقانونی معادن دخیل اند.
منبع میافزاید، زلمی مجددی یکی از وکلای دیگر این ولایت در ولسی جرگه نیز از دو صد ملیشهی شخصی برخوردار است، و در سیزده سال اخیر در ترافیک مواد مخدر در ولسوالی کران و منجان بدخشان دست بالایی داشته است. زلمی مجددی در این مورد هیچ چیزی نمیگوید. از دو سال به اینسو شخصی به نام قوماندان ملک،ساحات تحت تسلط زلمی مجددی را به تصرف گرفته، و حمایت طالبان را با خود دارد.از این وضعیت بر میآید، که کران و منجان در آتش مخالفتهای شخصی این افراد در آتش میسوزند.
قوماندان ملک ماهانه ۲۰۰ هزار افغانی را به طالبان میدهد، تا به فعالیت کارخانجات در درهی خوستک ولسوالی جرم، کران و منجان، ارگو و کشم اجازه دهند. طالبان که منفعت دست اول را میگیرند، به تولید و پروسس مواد مخدر در این ولسوالیها به قوماندان ملک اجازه داده، و زمینهی آسان ترافیک آنرا از طریق ولسوالیهای مرزی به تاجیکستان، چین و پاکستان فراهم میسازند.
اسنادی که به روزنامه سرخط رسیده، نشان میدهند، که صفیالله مسلم یکی دیگر از وکلای بدخشان که پدرش مولوی حمیدالله مسلم عضو شورای ولایتی بدخشان نیز است، ملیشههای شخصی را در ولسوالیهای ارگو و راغستان برای استخراج غیرقانونی معادن این ولسوالی به کار گماشته است. شمار ملیشههای مربوط به این وکیل پارلمان ۲۰۰ فرد مسلح است، و با لابیگریپدرش در شورای ولایتی منافع شخصی خود را تامین کرده است. صفیالله مسلم در تماس با سرخط این ادعاها را رد میکند، و حتی در اختیار داشتن یک فرد مسلح غیرقانونی را هم نمیپذیرد.
منبع دولتی که نمیخواهد نامش گرفته شود، میگوید نیلوفر ابراهیمی نیز از نیروهای اربکی در ولسوالیهای کشم و تگاب ولایت بدخشان برخوردار است. این وکیل زن هم در مقابله با دیگران از قدرت خاصی در این دو ولسوالی برخوردار است. در اختیار داشتن این نیروها به این معناست که منافع شخصی غیرقانونی این وکیل، در همین دو ولسوالی تامین شود. وجود این افراد در ناامنیولسوالیهای کشم و تگاب، نقش مهمی داشته و به خشونتهای شخصی و قومی نیز دامن زده است.با تماسهای مکرر نیلوفر ابراهیمی برای صحبت در این مورد حاضر نشد.
براساس دریافتهای گروه تحقیقی روزنامه، ذکریا سودا نیز یکی دیگر از زورمندان بدخشان است، که نمایندگی مردم را در پارلمان تمثیل میکند. سودا نیز در ولسوالی جرم از افراد مسلح برخوردار است، تا خطری در مقابل فعالیتهای غیرقانونی وی ایجاد نشود. این نمایندهی بدخشان در ولسی جرگه ۳۰۰ اربکی را تمویل مالی میکند. ذکریا سودا در این مورد حاضر به صحبت نیست.
فوزیه کوفی نیز از کاروان رقابتهای وکلای بدخشان، عقب نمانده و ولسوالیهایکوف و درواز را با استفاده از افراد مسلح شخصی، زیر تسلط دارد. منبع میافزاید، که برادر و اقارب نزدیک خانم کوفی، مصروف قاچاق مواد مخدر به کشورهای آسیای میانه و ولایات دیگر افغانستان اند، و حمایت این وکیل پارلمان را با خود دارند. در این اواخر یکی از اقارب خیلی نزدیک این وکیل زن در پارلمان عملاً در قاچاق دستگیر شد، و حالا در زندان بسر میبرد.
افشای این موارد نشان میدهند، که مخالفتها و رقابتها میان این وکلا، بدخشان را به نا امنترین ولایت در شمال مبدل ساخته است.این شش وکیل بدخشان با استفاده از معمای پیچیده،به نوعی آتش جنگ در بدخشان را گرم نگهداشته، تا از حضور دولت در مناطق زیر تسلط خود که میتواند، منافع شخصی آنها را تهدید کند، جلوگیری کند.
با توجه به این موضوع، بدخشان با پیچیدهترین بازی روبروست، که رهبری آن را شش وکیل بدخشان در ولسی جرگه به عهده دارند، تا معادن طلا، زمرد و بیروچ این ولایت را به تاراج ببرند، و تولید و ترافیک مواد مخدر را از دست ندهند. به شکلی که طالب حضورش را در این ولایت قوت بخشیده، و داعش نیز در آنجا ظهور کرده است.